0
De ‘Engelse kast’ voor de kerkuilen hangt buiten.
De ‘Engelse kast’ voor de kerkuilen hangt buiten.

Klein succesje voor kerkuilenwerkgroep

Pfff, dat was even zuchten hoor. Immers door alle beperkingen die ons afgelopen jaar zijn opgelegd, is het niet gek dat óók de vrijwilligers van de werkgroep kerkuilen zich daaraan hielden. Daarnaast was er ook nog het dringend advies van het bestuur geen activiteiten uit te voeren tenzij deze absoluut veilig konden. In de voor ons drukste periode, golden nog de strenge maatregelen dus zijn er dit jaar geen controles uitgevoerd. Op enkele na, waar op veilige afstand van elkaar de werkzaamheden uitgevoerd konden worden. Zo hadden we tóch nog een klein succesje met onze geregistreerde broedgevallen en geringde kerkuilen.

Eindelijk

Tóch betekent het niet dat we écht hebben stilgezeten. De regio 14A, (omgeving Wapse, Wapserveen, Wittelte en Uffelte), zat al een paar jaar om een sub-coördinator verlegen, maar die leegte is eindelijk opgevuld. Derkien Bultman heeft, samen met haar man, die taak op zich genomen. Derkien was sub-coördinator van regio15B, (omgeving Dwingeloo, Diever, Dieverbrug, Geeuwenbrug). Hans van der Zee heeft haar taken voor regio 15B nu overgenomen.

Door het vertrek van Derkien Bultman ontstond in deze jonge groep meteen een vacature, maar die is meteen ook weer ingevuld. Elske Schut heeft zich met vol enthousiasme bij de werkgroep gevoegd.

Nieuwe type kast

In het Jaaroverzicht 2019 heeft u kennis kunnen maken met een experiment. Het betrof het plaatsen van een zogenoemde Engelse kast. Deze kast hangt in de buitenlucht, in tegenstelling tot andere kasten die binnen hangen. Claus van de Hoek is met dit experiment begonnen Al snel kwam het verzoek van één van onze leden om ook bij hem een kast te plaatsen. Dat is inmiddels uitgevoerd hoewel deze niet echt in de buitenlucht hangt, maar in een soort kapschuur. Half november is in Wateren nog een Engelse kast opgehangen. Deze siert de buitengevel van een grote schuur. Er is goed gelet op de aanvliegroute zodat de kerkuil zonder moeilijke manoeuvres kan ‘landen’. Nu maar hopen dat de kerkuilen deze huisvesting kunnen waarderen. We houden u op de hoogte.

Tot slot

Al met al was er dit jaar eigenlijk geen bal aan. Graag hadden wij de blijdschap van veel succesvolle broedgevallen met u willen delen!!!  Wat ons rest is de wens uit te spreken dat we volgend jaar ons werk weer op een normale manier kunnen uitvoeren en wij met u als gastgever een heel mooie inhaalslag kunnen vieren!

Rest ons nog u heel fijne kerstdagen te wensen en een gezond en zorgeloos 2021.

Mede namens alle vrijwilligers van de werkgroep kerkuilen,

Engelbert van der Giessen

Coördinator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.