0
Kinderen timmeren nestkasten in bij De Bosrank in Havelte.
Kinderen timmeren nestkasten in bij De Bosrank in Havelte.

Een vreemd vogeljaar

We hebben een vreemd jaar achter de rug. Normaal gaan velen van ons met de schooljeugd op pad. Maar door de coronapandemie zijn alle activiteiten met de schoolkinderen afgelast. Wel hadden we al op basisschool De Bosrank (Havelte) en De Veldwikke (Darp) met de kinderen nestkasten getimmerd en in Wapserveen op De Vuursteen en bij de Oosterveldschool in Uffelte, met de kinderen nieuwe nestkasten geplaatst. Die hadden we gekregen van Landschapsbeheer Drenthe.

Plaatsen van kasten bij De Vuursteen in Wapserveen. Plaatsen van kasten bij De Vuursteen in Wapserveen

Ruim tweehonderd extra kasten

In 2020 is er op verschillende terreinen geprobeerd de kleine vogels tegemoet te komen in het veld. De gemeente Westerveld heeft o.a. mezenkasten beschikbaar gesteld ter bestrijding van de eikenprocessierups. De Vogelwacht is gevraagd ondersteuning te geven. In de dorpen Vledder, Nijensleek en Doldersum zijn veel kasten opgehangen en hebben plaatselijke vrijwilligers het beheer opgepakt. In Diever, Dwingeloo, Nijensleek, Havelte en Darp zijn nieuwe rondes ontstaan onder beheer van de Vogelwacht. In totaal zijn ruim tweehonderd kasten extra geplaatst.

Samenwerking

In 2020 hebben we actief samengewerkt met Landschapsbeheer Drenthe. Hun medewerkers zijn op vier basisscholen aan de slag geweest om bij kinderen interesse voor de natuur te wekken. Heideschonen en natuureducatie is daarbij belangrijk. Door themalessen te verzorgen over vogels, nestkasten en het timmeren van nestkasten voor eigen gebruik wordt die belangstelling gestimuleerd. Alle kinderen waren zeer enthousiast en zouden meegaan met de verschillende rondes. Maar dat kon dit jaar door de coronaperikelen niet doorgaan.

Resultaten nestkastcontroles 2020

We zijn zeker niet ontevreden over het verloop van de broedsels. In totaal zijn 650 kasten geïnspecteerd en bijna tweederde was bezet door koolmezen. Zo’n kwart van de kasten is verstoord:  de boommarter is een terugkerende boosdoener. Ook hebben we ontdekt dat de hermelijn terug is. Die kan dat roven heel netjes zonder alles te vernielen. Helaas weinig andere soorten dan de bonte vliegenvangers, pimpelmezen, ringmussen en boomklevers.

De eerste blik naar buiten……
De eerste blik naar buiten……

Jaaroverzicht nestkastencontrole bij de Vogelwacht Uffelte e.o.

Aantal jongen 2017 2018 2019 2020
Koolmezen 1251 1887 1982 2328
Pimpelmezen   347 557 679 721
Vliegenvangers   280 422 265 340
Boomklevers     20 51 40 23
Overige vogels o.a. mussen   173 80 73 132
Totaal 2071 2997 3039 3544

Korfjes voor leden

Er is vaak vraag naar korfjes voor de nestkasten. Die kun je voor de ingang plaatsen zodat predatoren minder snel vernielingen aanrichten. Wil je zelf ook zulke korfjes laat het coördinator Ruud Smeenk weten. De werkgroep heeft er genoeg.

Korfjes voor leden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.