1
Binnenwerk Molen Diever
Binnenwerk Molen Diever

Een bijzondere locatie en een bijzonder verhaal
Molen als uitvalsbasis

In Diever wordt sinds jaar en dag door de steenuilen gebroed in de molen. In de eerste jaren (rond 2000) werd er door de steenuilen gebroed onder de nokplanken van de molen. In de loop van de jaren werd er door de werkgroep een steenuilenkast bevestigd onder de kap van de molen. Opvallen doet deze kast niet, aangezien deze in de kleuren van de molen is mee geschilderd. Het leuke aan deze locatie is dat de kap van de molen elke week naar de wind draait en daarmee de steenuilenkast ook mee draait. Ondanks dat wordt er in de nestkast elk jaar de steenuilen gebroed.

Binnenwerk Molen DieverDe werkgroep gaat naar deze locatie altijd op zaterdagmorgen rond 9:00 uur. Aangezien de molen dan nog niet draait kan de werkgroep rustig naar boven klimmen, tot in de kap, en daar de nestkast controleren. Ook dit jaar was het gelukkig weer raak op deze locatie. Drie jongen konden er geringd worden.

Echter werd er op de zondag na het ringen gebeld met de Erwin dat mensen een jonge steenuil gevonden hadden onder de nestkast. De mensen hadden gezien dat het jonge uiltje was aangevallen door een kraai en daarna naar beneden was gevallen. Na een snelle check werd vastgesteld dat de steenuil (vermoedelijk) geen letsel had.

Jongen tijdens ringen in molen Diever
Jongen tijdens ringen in molen Diever

Wel was het jong op dat moment aan de lichte kant. De molenaar werd gebeld en die kwam speciaal op zondag om de molen open te doen, waarna de jonge steenuil is teruggezet in de nestkast. Hopelijk heeft dit jong het overleefd en is het gezond uitgevlogen. De komende jaren is het afwachten of deze dan weer wordt teruggemeld.

Eén reactie

 1. Nico Bakker zegt:

  Hallo, goedenavond!

  Mijn vraag gaat wel over uilen, maar niet perse over steenuilen.
  Ik heb een bosuilenkast gekocht bij ViVaRa. De bedoeling was die achter onze garage op te hangen, maar dat lukt niet. Wij hebben echter twee uitstekende alternatieven in de vorm van twee oude eikenbomen. Ophangen blijft echter lastig en toen dacht ik aan jullie, omdat jullie veel ervaring hebben met het ophangen van grotere, zwaardere kasten in bomen. Dus ik wil eigenlijk vragen om hulp bij het ophangen. We hebben de kast dus gewoon in huis. En in het weekend en anders op maandagen en vrijdagen ben ik altijd wel aanwezig.

  Vriendelijke groet,

  Nico Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.