0
het plaatsen van een stroomraster rondom een nest

Weidevogelseizoen dit jaar vroeg van start

Na een ‘winter zonder winter’ werd al op 2 maart het eerste kievitsei 2020 in Gelderland gevonden. Het duurde tot 14 maart dat in onze gebieden, de Uffelter- en Haveltermade, de eerste kieviten met de leg begonnen. Die dag vonden de weidevogelbeschermers in Uffelte een nestje met drie eieren en eentje met één ei. Een mooi begin van het voorjaar.  Kievitnestje met drie eieren

De start van het seizoen was wel eentje met vallen en opstaan. Door het vele regenwater in februari en begin maart waren de weilanden zeiknat. De veehouders waren genoodzaakt alle landwerk uit te stellen tot de grond weer wat was opgedroogd. Dit betekende dat het injecteren van de mest pas in de tweede helft van maart kon losgaan. Net op het moment dat de meeste kieviten aan de leg wilden beginnen. Daardoor zijn waarschijnlijk veel nog niet gevonden nesten tijdens het landwerk verloren gegaan. En dit veroorzaakte ook veel onrust in het broedgebied. Gelukkig hebben kieviten de mogelijkheid met een tweede of derde legsel te produceren.

Tot eind april zijn de resultaten in de Havelter- en Uffeltermade totaal verschillend van elkaar. In Havelte zijn afgelopen weken zeventien nesten met kievitseieren gevonden. Helaas zijn maar liefst zestien nesten verloren gegaan door het merendeel predatie door kraaien, vos of das. Wel zorgelijk. Omdat het gras nu te lang is doen deze kieviten een nieuwe poging op de akkers die net zijn ingezaaid met mais- of graszaad. Gelukkig zijn de vooruitzichten in Uffelte stukken beter. Hier zeer weinig predatie en begin mei zaten twaalf kieviten vast op het nest te broeden. In de eerste week van mei worden de eerste jongen verwacht. Dan maar hopen dat deze het landwerk overleven. Rond die periode zal ook het oogsten van de eerste graskuilen van start gaan. Fingers crossed.

Wat betreft de wulp een ander verhaal. Vorig jaar is Landschapsbeheer Drenthe gestart met een project om de wulpennesten te beschermen tegen predatie van voornamelijk vossen.

het plaatsen van een stroomraster rondom een nest

Door het plaatsen van een stroomraster rondom het nest kan de vos op afstand van de eieren worden gehouden. De resultaten van dit project waren uitermate positief. Daarom zijn dit jaar meer stroomrasters inzetbaar. In de Uffeltermade werd op 18 april een vol nest gevonden en diezelfde dag nog is een rooster geplaatst.  De wulp was snel aan de nieuwe situatie gewend want het duurde slechts tien minuten voordat deze weer op het nest zat.

Een dag later hetzelfde ritueel in Havelte. Hier ook een nest met vier eieren. Wederom een rooster om het nest gezet. Echter hier duurde het meer dan een uur voordat het vrouwtje weer op het nest plaatsnam. Het mannetje durfde de stap naar het nest niet te nemen en liep wel tien rondjes om het raster. Na een uur kwam het vrouwtje erbij die liep direct onder de draad door en ging mooi op het nest zitten. Over doortastendheid gesproken.

We kunnen de verdere voortgang van dit project van dichtbij volgen. Wekelijks monitort Evert Meeuwissen (coördinator wulp van Landschapsbeheer Drenthe) het nest en maait het gras onder de laagste draad. Dit uiteraard in overleg met de veehouders Timmerman en Stapel. Zodra de jongen op de verwachte datum uit het ei komen wordt een poging gedaan hen te ringen. Wij zijn zeer benieuwd hoe het met deze wulpen afloopt.

Hoe het seizoen van de weidevogels verder verloopt leest u het in het volgende jaarverslag.

Namens de weidevogelbeschermers, Herman Leenstra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.