0
Bart Hoekstra fotografeerde hét hoogtepunt bij de waarnemingen: de roze pelikaan.
Bart Hoekstra fotografeerde hét hoogtepunt bij de waarnemingen: de roze pelikaan.

‘Tuinvogelaar’ speurt naar dat ene (hoogte)puntje

Gelukkig gaan de broedvogelinventarisaties in het Holtingerveld dit voorjaar gewoon door. We zijn alweer bijna halverwege het seizoen. Zomervogels vliegen binnen en leveren veel leuke waarnemingen op. Zo konden we wederom vaststellen dat er een paartje raven broedt, de kraanvogels nog in de buurt zijn, meerdere nesten van haviken zijn gevonden en er waren zelfs waarnemingen van de middelste bonte specht!

Door de huidige crisis werken veel van onze broedvogeltellers thuis, ze doen dat ook geregeld in de tuin. Dan gaan de kopjes bij ons heel vaak omhoog. Urenlang kan de lucht worden afgezocht naar dat ene (hoogte)puntje.

In maart, vooral in april en in mei is er trek van roofvogels die vanuit de overwinteringsgebieden op weg zijn naar hun broedgebieden ten noorden en oosten van ons. Dit levert steevast leuke waarnemingen op. Zo zijn boven Uffelte en Havelte bruine kiekendieven, smellekens, rode wouwen, een zwarte wouw en meerdere zeearenden gezien. De visarend ontbreekt nog in dit lijstje, maar dat kan nog tot half mei. Wespendieven zijn de hekkensluiters, die arriveren niet eerder dan in mei.

Ook zagen we trekkende kraanvogels en raven, maar het absolute hoogtepunt vormt de roze pelikaan die over de Meerkamp in Havelte vloog op 18 april. Het zal de lokaal beroemde pelikaan zijn geweest, die de hele winter bij de Havikshorst in De Wijk heeft gezeten. Verder ontdekken we geregeld een jagende sperwer boven Uffelte, vooral in de omgeving van de dorpsvijver. Hier werd laatst ook een ijsvogel gezien. Verder vallen voor een geoefend oor ook zingende bonte vliegenvangers op. Ze zitten vooral in tuinen met veel groen en nestkastjes, zoals langs de Dorpsstraat en de Woerthe, maar ook wel in andere dorpen en in bossen met nestkasten.

‘s Avonds is het ook spannend in en rond Uffelte. Zo zijn er op meerdere plekken ransuilen en kerkuilen te horen en zit er zeker één steenuil aan de rand van het dorp. In Rheebruggen kun je jonge om voedsel bedelende bosuilen horen. Mocht het thuiswerken en de lucht afspeuren nog langer aanhouden dan kunnen we gaan dromen van een groepje vale gieren. De laatste jaren worden die jaarlijks waargenomen in Nederland, vooral eind mei en juni met zuidwestenwind, maar waarnemingen in onze regio ontbreken nog. Fingers crossed!

Elke dag is een overzicht van de waargenomen vogels bij ons in de regio te zien via deze link vogelwachtuffelte.waarneming.nl/observations_by_day. Erg leuk om in de gaten te houden en misschien uw eigen waarnemingen bij te houden.

Tekst: Patrick Snoeken, foto’s: Bart Hoekstra en Patrick Snoeken.

Visarenden werden tot 1 mei nog niet opgemerkt door onze ‘tuinvogelaars’.
Visarenden werden tot 1 mei nog niet opgemerkt door onze ‘tuinvogelaars’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.