0
Steenuil-kattenluik (Erwin Bruulsema)

Steenuil door kattenluik?

Op een middag krijg ik, Erwin Bruulsema een telefoontje van een bewoner uit het steenuilengebied Leggeloo. Ze geeft aan dat er een steenuil rondvliegt in haar woonkamer. Mijn eerste reactie is dan hoe dat mogelijk is. De bewoonster geeft eerst aan dat het kattenluik soms open blijft staan en dat het zou kunnen zijn dat de uil daardoor naar binnen is gekomen. Mij lijkt dit onwaarschijnlijk, maar des te waarschijnlijker dat de kat de steenuil meegenomen heeft naar binnen. Het beestje leeft nog en de bewoonster heeft de uil inmiddels in een doosje gezet in de douchecabine. Ik ben binnen 15 minuten ter plaatse en zie tot mijn verbazing dat de uil er prima uitziet, hij mist een paar veertjes die in de woonkamer liggen, maar verder zijn geen beschadigingen te zien. Dus uil mee naar buiten en kijken wat er gebeurt. Buiten gekomen wil de uil er direct vandoor. We gaan echter naar de overkant van de weg, waar de nestkast hangt, en laten haar daar vrij. De uil vliegt weg en gaat 100 meter verder in een boom zitten. Na controle van het ringnummer bleek het om een vrouwtje te gaan dat in 2018 een halve kilometer verderop gebroed heeft. Dit vrouwtje troffen we dit broedseizoen aan in de nestkast die vlak bij de desbetreffende woning hangt. Ze heeft op deze locatie één jong weten groot te brengen dit seizoen. Directe actie blijkt toch weer nut te hebben in dit soort situaties.

Erwin Bruulsema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.