0
Uitzetten steenuil (Erwin Bruulsema)

Steenuilen in nood

Heel af en toe krijgen we als steenuilenwerkgroep een melding van een steenuil die gewond is met de vraag erbij, wat te doen? Wij adviseren dan om de dierenambulance te laten komen of om de steenuil naar de vogelopvang in Ureterp (De Fûgelhelling) te brengen. Zo gebeurde dat ook begin maart na een melding van een gevonden steenuil bij Diever. Het leek in goede conditie, maar wilde niet vliegen. De steenuil is opgehaald door de dierenambulance en vervoerd naar de tussenopvang in de buurt. De beheerder hiervan nam contact met ons op en gaf ons het ringnummer door. Zo kwamen we er al snel achter dat het ging om het vrouwtje steenuil van één van de bekende locaties in Diever. De volgende dag is de uil naar Ureterp gebracht.

Anderhalve week later ontvingen we bericht dat de uil hersteld was. Vermoedelijk was er door een kwetsuur een verdikking in de rug ontstaan, waardoor de steenuil tijdelijk niet kon vliegen. In goede conditie hebben we de uil weer opgehaald en vrij gelaten in het bekende territorium. In het broedseizoen bleek dit vrouwtje gewoon te broeden op de bekende plek en heeft 4 jongen groot weten te brengen dit jaar. Een prachtig voorbeeld van een goede samenwerking met andere instanties.

Erwin Bruulsema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.