0
Steenuil, foto Claus van den Hoek

Uitwisseling van steenuilen

Dit najaar zijn we binnen de verschillende sub-werkgroepen van de steenuilen druk bezig om de nestkasten te vervangen die nog niet ‘marterbestendig’ zijn. Sinds 2009 hebben we last van de (steen)marters en na lang experimenteren met de nestkasten lukt het nu aardig om de marters buiten de nestkasten te houden. Dit houdt echter wel in dat bijna alle 250 nestkasten de laatste jaren zijn vervangen of de komende jaren nog vervangen gaan worden. Dit is niet in één jaar te doen.

Op 24 november waren Patrick de Weerd en Erwin Bruulsema, met een leerling van meester Erwin en zijn vader, op pad in het subgebied van Okko Vos om nestkasten te verwisselen. Tijdens het verwisselen van de nestkasten troffen we in één van de nestkasten een steenuil aan met een onbekend ringnummer. Toen deze ring ’s avonds werd ingevoerd door Erwin bleek het een steenuil te zijn die in Anderen als nestjong was geringd in 2017. Erg leuk om vast te stellen dat er uitwisseling is tussen de steenuilengebieden in Drenthe. Door deze ringgegevens weten we nu dat er nieuw bloed in de populatie komt in het gebied van de Vogelwacht. Erg belangrijk om een sterke populatie te houden.

De afgelopen jaren hebben we vaker een uil van elders gehad, maar deze kwamen vrijwel altijd vanuit Overijssel. Ook kwamen we op 24 november nog een ongeringde steenuil tegen in een nestkast. Deze hebben we ook voorzien van ring. We hopen er komend broedseizoen achter te komen of dit een mannetje of vrouwtje is. Aan het uiterlijk zijn man of vrouw nauwelijks te onderscheiden, maar alleen vrouwtjes broeden en die hebben dan een broedvlek.

foto Erwin Bruulsema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.