0
Waterspreeuw, gefotografeerd op 16 nov. 2018 bij Hoogeveen, door Geert Drogt

Een mooie waarneming: Zwartbuikwaterspreeuw!

Op vrijdag 16 november begaven John de Roos en ik ons op weg naar een klein maar zeer mooi natuurgebiedje onder de rook van Hoogeveen. John had vernomen dat er iets moois was waargenomen en dat er een goede mogelijkheid was om dit te fotograferen. Het ging namelijk om een Zwartbuikwaterspreeuw.

Nu moest het vogeltje eerst nog opgezocht worden, maar dat viel mee. Het leek wel of hij op ons zat te wachten. We hadden het geluk dat er verder nog niemand aanwezig was en konden zodoende rustig ons standpunt bepalen om de spreeuw uitgebreid te fotograferen.

Deze waterspreeuw heeft hete liefst ondiepe snelstromende beekjes waar hij al duikend en onder water zwemmend zijn kostje bij elkaar scharrelt. Het is voor Nederland een vrij zeldzame wintergast afkomstig uit Scandinavië. Hij is daar grotendeels een standvogel. Ook in andere Europese landen voorzien van heuvels of bergachtig terrein met snelstromend water kan hij voorkomen.

 

Geert Drogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.