0
De Koningseider met daarachter een man en vrouw gewone Eidereend, foto Patrick Snoeken

Een droom die uitkomt – het verhaal van de ontdekking van de Koningseider door Patrick Snoeken

(door Patrick Snoeken, werkgroep broedvogelinventarisatie)

Een droom die uitkomt!

Vanwege mijn werk woon ik dit jaar een paar maanden op Texel. Ja Texel, Het vogeleiland! De afgelopen weken heb ik veel leuke vogelsoorten gezien, vooral natuurlijk die je in Drenthe nauwelijks ziet zoals ijs- en sneeuwgorzen, fraters, paarse strandlopers en verschillende soorten steltlopers verschenen in mijn kijkersbeeld de afgelopen weken.

Zaterdag 24 maart was ik weer op pad. Als eerste verscheen er een mooie alk in mijn kijkerbeeld nabij de veerhaven en daarna een fraaie rouwkwikstaart bij Waal & Burg. De vogeldag sloot ik af op het strand. Ik was benieuwd of de eerste grote sterns alweer boven de zee te zien waren en besloot een kijkje te nemen bij Paal 15. Eenmaal geïnstalleerd (telescoop en mijn krukje staan stevig) zag ik een paar zilver- en kleine mantelmeeuwen in fraai broedkleed en een grote groep eiders. Tja eiders, die zie je ook nooit in Drenthe. Dit is mijn favoriete vogelsoort en daarom besloot ik met mijn telescoop de groep eiders te bekijken.

Ongeveer halverwege kreeg ik de schrik van mijn leven! Een grote oranje sinaasappel verscheen in mijn beeld en ik wist het gelijk….. potver een konings, ja een koningseider!!! De soort die ik al jarenlang als achtergrond op mijn telefoon heb. De soort die bovenaan mijn verlang/droomlijstje staat! En nu zag ik hem, totaal onverwacht! Op zo’n moment gaat je hart tekeer en krijg je een spontane zweetaanval. Gelukkig bleef ik nuchter genoeg om te proberen om een foto te maken. Ik keek nog een keer door mijn telescoop.. Shit.. Weg! Uit beeld. Had ik dit goed gezien?? Zat ik niet te dromen? Snel verder scannen. Ja! Na 30 à 40 seconden zag ik een blauw achterhoofd! Ik moest snel een foto proberen te maken. Foto gecheckt, shit! De koningseider stond er niet op! Oké, rustig blijven, scannen en na een paar seconden zag ik hem weer! Foto maken, foto checken. Jaaa! Hij stond erop! Het is ‘m echt!!

Dit is hem! De Koningseider. Schitterend beest met een clownesk uiterlijk! De overige vogels op de foto zijn mannetjes van de gewone Eidereend, foto Patrick Snoeken

Ik moet snel andere vogelaars waarschuwen! Via een speciale WhatsApp groep meldde ik de vogel. Vanaf toen kon ik “rustig” de koningseider bekijken. De koningseider-man foerageerde vrij dichtbij tussen de eiders aan het einde van een van de strekdammen.

Na ongeveer tien minuten kwamen de eerste vogelaars aan gesprint! Snel kijken en ja! De vreugdekreten en felicitaties klonken luid! Dit spektakel herhaalde zich gedurende de komende twee uur. Iedereen kwam mij een handje geven om mij te bedanken voor deze fantastische soort! Iedereen liep rond met een grote smile! En ik zelf natuurlijk met de grootste!!

De eerste vogelaars die de Koningseiders komen bewonderen. De Koningseider foerageerde aan het einde van de strekdam, foto Patrick Snoeken

 

De Koningseider gaf een fantastische show weg,  foto Patrick Snoeken

Rond 18:00 verdween hij uiteindelijk verder de zee op en besloten een paar vogelaars en ik om een heerlijke Texelse Skuumkoppe te drinken om deze zeldzame soort te vieren! De gehele avond bleef ik met een super grote smile rondlopen! De volgende dag (zondag 25 maart) bleek de vogel ca. 2 km noordelijker te zitten. Mijn vader, twee vrienden en ik bleven de hele dag op het strand en genoten met volle teugen van de prachtige koningseider! Helaas voor een x aantal vogelaars bleek de koningseider maandag 26 maart te zijn vertrokken. Mogelijk weer richting zijn broedgebied (Spitsbergen, Siberië, Groenland ect.). De dagen erna werd er nog wel gezocht, wat resulteerde in een papegaaiduiker die rustig op zee dreef. Deze heb ik zelf gelukkig ook gezien.

Het was nog maar de 18e keer dat er een koningseider gezien is in Nederland. Dit maakt het een hele bijzondere waarneming van mij! Eentje die ik mij voor altijd zal herinneren en een waar ik nog heel vaak over ga dromen!

Patrick Snoeken .

NB: de koningseider is vrijdag 30-3 weer gezien nabij paal 15.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.