0

Update uit de werkgroep Nestkasten

Beste mensen, onlangs sprak ik een buurvrouw en die zei: “Ruud wat hebben we deze winter weinig vogels in de tuin gezien! Wat mussen en een verdwaalde roodborst. Heel weinig vinken en mezen”. Klopt en de vraag is nu hoe komt dat? Ik heb zelf de verklaring gezocht in het feit dat de vogels in onze bossen voldoende voedsel kunnen vinden. Ze hebben dan ook geen reden om naar de bewoonde wereld komen. Misschien is er een te groot aanbod aan voederplaatsen en voer. Maar de afgelopen week zie ik mijn pimpelmezenpaar al weer scharrelen in en rond het kastje… dus als het warmer wordt, komen ze wel!

Als werkgroep nestkasten voor kleine vogeltjes hebben we een paar zaken geregeld. Zo zijn er weer 70 nieuwe kasten besteld; is Bert Noorman actief op meerdere scholen om kinderen geïnteresseerd te maken voor de gevleugelde vrienden; worden alle routes nagelopen en kasten opgeknapt; hangen we een camera op in het Binnenveld om meer zicht te krijgen op predatie bij de kasten en zullen we Tweede Paasdag actief zijn bij de Schaapskooi bij het Kroamschudden.

In het veld zijn er ook wijzigingen. Enkele gebieden van Defensie zijn verkocht aan Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Ook hebben we nu allemaal een vergunning nodig. Je moet je kunnen legitimeren in het veld en aan kunnen geven dat je Sovon-toestemming hebt om nestkastjes (van beschermde vogels) te openen. Anno 2017 ontkomen ook wij niet aan allerlei wet- en regelgeving.

Tot slot, we zien ook de basisscholen in Darp, Wapserveen en Havelte actiever worden met het ophangen en controleren van nestkasten. Ook in de Meerkamp worden de vogels niet vergeten. Wij beginnen met onze controlerondes op zondag 23 april en stoppen voor het Uffelter feest in het eerste weekend van juni. Als we allemaal een beetje bijdragen dan wordt het weer een mooi voorjaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.