0

Geen winterslaap voor werkgroep kerkuilen!

Is de periode waarin de werkgroep kerkuilen actief is, van korte duur? Mis, de werkgroep houdt zeker geen winterslaap! Natuurlijk, de nadruk van de werkzaamheden ligt in de broedperiode. De kasteigenaren en vrijwilligers genieten dan van die donzige bolletjes. En wees eerlijk: het ís toch hartstikke fijn als er weer eens succesvol gebroed is? In de tijd van controle en kuikens ringen hebben onze vrijwilligers het inderdaad super druk. Maar daarna stopt het niet!

Aan de klus

Tijdens de controle van de nestkasten wordt meteen ook bekeken of de kast gereinigd of misschien opgeknapt moet worden. Hangt de kast nog wel op een makkelijk en veilig bereikbare plek? Heeft de kasteigenaar nog wensen? Als alle vreugde van de geslaagde broedsels (soms twee of zelfs drie achter elkaar) en geringde kuikens achter de rug is, wordt de klussenlijst afgewerkt.

Nieuwe bungalow

Bij de familie Van Baalen bijvoorbeeld hangt de kast helemaal in de nok van de schuur. Altijd weer een hele toer om die kast op een verantwoorde manier te bereiken. Bijkomstigheid was dat de uilen de hele schuur ‘benutten’ iets waar de familie liever van af wilde. Het team van Harm Jongstra ging aan de gang en heeft gezorgd voor een nieuwe en veiliger plek (foto’s). Nu maar afwachten of de uilen hun nieuwe bungalow weten te waarderen.

En als je als team dan toch bezig bent, hang je meteen maar een nieuwe kast bij de familie Van Zanten in Ansen. Al een hele poos fladderde er een kerkuil rond op zoek naar huisvesting. In de nieuwe hooiberg is daar op hoogte een prachtige kast geplaatst. Het zal natuurlijk erg leuk zijn als de inspanningen van Harm en zijn team beloond worden met een nieuwe generatie kerkuilen.

Nageslacht

Ook het team van Piet de Vries heeft een drukke periode achter de rug. Diverse kasten zijn weer schoon gemaakt. De uilen komen straks in een keurig opgemaakt bedje. Al een tijdje zat bij Janneke van der Wal in Eursinge een kerkuil te wachten op een goed verblijf. Die kan z’n geluk niet op sinds Piet en zijn mannen een knusse plek hebben gerealiseerd om voor een mooi nageslacht te zorgen.

Adoptie bosuil

In Wateren zijn al een poos geregeld Bosuilen actief, vast en zeker op zoek naar goede huisvesting. De mysterieuze roep is oorstrelend en tovert een glimlach om je mond. Voor zover ons bekend is in deze regio maar één kast voor een bosuil. Reden voor Wolter van Tarel om, gewapend met gereedschap en stukken plaatmateriaal, voor een dak boven hun hoofd te zorgen. Inmiddels hangt deze kast bij de familie Zwiers te wachten op het eerste echtpaar.

Omdat we bijna zeker weten dat het om meer dan één bosuil gaat, is er nóg een kast in de maak. Voor deze kast is een prachtig dikke beuk uitgezocht. Wie A zegt moet ook B zeggen en dus zal de werkgroep van Wolter nu ook enkele kasten voor bosuilen te verzorgen hebben. En hopelijk natuurlijk ook alle jonge uiltjes.

Verwachtingsvol

Afgelopen jaar was voor de werkgroep kerkuilen een fantastisch jaar! Meer dan een verdubbeling in kuikentjes ten opzichte van 2015. We hopen dat de nieuwe generatie ook hún nieuwe nestje in onze regio’s zullen vinden. We heten ze van harte welkom. Afwachten dus.

Namens de werkgroep kerkuilen
Engelbert van der Giessen
Coördinator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.