0

Nieuwsoverzicht Kerkuilenwerkgroep

Super spannend: kerkuil met 11 eieren

Zoals beloofd in de vorige Nieuwsbrief hier het vervolg.  Het was 4 juli. Wauw…. Wat wás het spannend toen we de eerste keer naar boven klommen om de kast te openen. En wát een verrassing! Er waren al 7 kuikens uit, kleine donsbolletjes nog maar. We moesten nog geduld hebben om het eindresultaat te kunnen zien. We voelden ons net kinderen die niet konden wachten tot pakjesavond; zo spannend! Een maand later gingen we terug en wat bleek? Alle eieren waren uitgekomen, maar slechts zeven kuikens hadden het overleefd. Tja, erg sneu. Maar het was ook eigenlijk niet te doen om elf van die hongerige snaveltjes te voeden. Toch een resultaat om trots op te zijn.

 

Nieuwe sub-coördinator

We hebben een nieuwe sub-coördinator voor regio 15B, hieronder vallen omgeving Diever, Dwingeloo en Geeuwenbrug. Brian Boelen heeft de taak overgenomen van Martha Sol, die tijdelijk de belangen van deze regio beheerde. In Brian heeft de werkgroep een jonge en enthousiaste sub-coördinator gevonden! Brian, hartelijk welkom en veel plezier en succes met je werkgroep.

 

Nieuwe kasten

In 2016 hebben we een aantal verzoeken ontvangen voor het plaatsen van een kast. We zijn natuurlijk hartstikke blij dat er steeds meer mensen zijn die de kerkuil een onderkomen willen bieden. Heel graag zeggen wij meteen “ja!”, maar toch willen we vooraf de plek in ogenschouw nemen. Van de zeven verzoeken hebben we er vijf kunnen honoreren. Hopelijk kunnen we volgend jaar al berichten dat de uitbreiding succesvol is geweest.

 

Terugmeldingen

Het zijn de minst leuke berichten, de meldingen dat er een geringde dode kerkuil is gevonden. Dit jaar waren er vijf meldingen. De gegevens van de vindplek en het ringnummer worden gemeld aan het Vogeltrekstation, die ons een terugmelding geeft met alle gegevens van deze uil. Hieruit kunnen wij herleiden waar de uil is geboren en informeren vervolgens de betreffende kastbeheerder. In veel gevallen zijn het uilen uit onze regio’s.

 

Toename broedgevallen en kuikens

Dit jaar constateren we een kleine stijging van het aantal broedgevallen. Fors hoger daarentegen was de toename van het aantal kuikens. Hadden we in 2015 nog ‘slechts’ 79 kuikens, dit jaar met 154 stuks bijna een verdubbeling. Nu maar hopen dat al deze uiltjes ook weer een goed heenkomen zullen vinden.

 

Vrijwilligersavond steen- en kerkuilenwerkgroep

Reuze gezellig, informatief en geslaagd was de eerste vrijwilligersavond van de werkgroepen steen- en kerkuilen. Het leek de coördinatoren van beide werkgroepen leuk een avond te organiseren voor onze vele actieve vrijwilligers. De avond zou in het teken staan van ontmoeten, uitwisselen van informatie en gezelligheid. Ruim 30 vrijwilligers reageerden positief en beleefden een erg leuke avond op 22 november. Erwin Bruulsema en Engelbert hielden een presentatie over de twee werkgroepen. Na de pauze toonde André Eijkenaar ons prachtige foto’s en hij had tevens een aantal praktische tips voor de fotografen onder ons. Al met al een – voor de eerste keer – zeer geslaagde avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.

 

Engelbert van der Giessen
Coördinator werkgroep kerkuilen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.