0
Molen op Texel - foto Erwin van Laar

Verslag lezing Erwin van Laar

Natuurfotograaf Erwin van der Laar gaat regelmatig, om met zijn woorden te spreken, een aantal dagen lekker Texelen en deze donderdagavond (13 oktober 2016) wil hij ons zijn geliefde Gouwe Bultje (Texel) op een verrassende manier laten zien. Al snel blijkt dat die verrassing van boven komt, want vanuit een klein vliegtuigje heeft Erwin het eiland met zijn pittoreske dorpen, bijzondere natuurgebieden, uitgestrekte stranden en vogelrijke waddenkust op een indrukwekkende manier vastgelegd. De meeste foto´s zijn gemaakt bij zonsopgang en zonsondergang wanneer het licht betoverend werkt. Een voorbeeld hiervan zijn de kleine zandophopingen op het strand die door het gouden licht veranderen in goudstaafjes. Dat het vliegtuigje ook af en toe aan de grond is gezet, blijkt uit close up foto’s van zeepostelein, zeekraal, lamsoor en meeuwenpoten in het zand. De eerste vogel die we vanavond zien is een statige fazant, gevolgd door foto´s van visdiefjes, Noordse sterns, bergeenden, kokmeeuwen, tureluur en kluut. Met name de visdiefjes zijn tijdens de balts en als jonge ouders in een mooie serie vastgelegd. Er zijn opvallend veel foto´s van het mannetje dat indrukwekkend grote vissen brengt om vrouw en kroost te voeden. De reden daarvan wordt duidelijk wanneer Erwin vertelt dat de vrouwtjes de kerels eerst uittesten of zij goed kunnen vissen alvorens aan een nest te beginnen. Tja en als je dan eenmaal bent uitgekozen, zul je je ook waar moeten maken.

Ook een foto van mensen op het strand gezien vanuit de lucht levert interessante informatie op. Je ziet heel mooi dat op een zomerse dag alle strandgasten op een onregelmatige manier een soort miniterritorium om zich heen hebben veroverd. Daartegenover staan alle strandhuisjes keurig in het gelid.

En wat zijn al die witte stippen buitendijks in de Waddenzee? Allemaal kokmeeuwen natuurlijk.

Erwin, je hebt ons een mooie avond bezorgd en wie weet kun je binnenkort ook nog foto’s van de bergheggenmus aan de collectie ‘Gouwe Boltje’ toevoegen.

Bergheggenmus - foto uit Collins Bird Guide
Bergheggenmus – foto uit Collins Bird Guide

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.