0
Lezing Erik van Ommen - foto Greet Glotzbach

Verslag lezing vogelkunstenaar Erik van Ommen op 15 november 2016

Niet alleen is het bijzonder dat we deze avond een vogelkunstenaar als gastspreker hebben; uit de aankondiging blijkt ook nog eens dat deze kunstenaar zeer veelzijdig is. Terwijl onze verwachtingen hooggespannen zijn, begint Erik op een ontspannen manier aan de avond.

Als eerste komt vanavond niet een vogelsoort of een kunstvorm onder de aandacht. Nee, het is zijn ‘trouwe’ rugzakje. Aan de voorkant een vak voor de penselen en potloden; aan de zijkant een palet; binnenin een telescoop die 60 x vergroot en een windbestendig schetsboek, dat bestand is tegen windkracht 7. Gaat hij met dit rugzakje op pad dan zit er ook altijd een vol flesje whisky in. De ervaring leerde hem dat een dief de whisky meteen opdronk, vervolgens tegen een boom knalde waardoor het rugzakje via de politie weer spoedig bij hem terugkwam.

Boek: De zwaluwen van Singraven
Boek: De zwaluwen van Singraven

Aan de hand van de boerenzwaluwen bij kasteel Singraven laat Erik ons zien hoe hij zijn schetsen maakt. Met behulp van een telescoop observeert hij de vogels en deze observatie print hij als het ware in zijn hoofd. Met een vulpotlood maakt hij vervolgens razendsnel zo’n 40-50 schetsen van de zwaluwen in verschillende houdingen. Heel gemakkelijk volgens Erik. Zo klaar! Thuis in zijn atelier werkt hij deze tekeningen uit tot bijvoorbeeld een levensecht olieverfschilderij.

Dan gaan we in vogelvlucht naar Hirado in Japan, een stad waar de VOC in 1609 haar eerste nederzetting stichtte. Het eiland Kyushu waarop Hirado ligt, is bergachtig en voor Erik zijn er talloze spectaculaire locaties om te schilderen. Wanneer een tyfoon het werken in de natuur onmogelijk maakt, leert hij het tekenen met Japanse karakters en de Sumi-e techniek. Bij deze techniek gaat het erom dat je het beeld dat je hebt in een paar seconden met inkt op rijstpapier zet. Het is een kunstvorm waarbij je je gevoel moet laten spreken. Zo laat Erik een Sumi-e tekening zien van een vale gier die van een rots afvliegt, ondertekend met zijn naam in Japanse karakters.

In 2012 trekt de kunstenaar zich voor een jaar terug op het Waddeneiland Vlieland. Hier krijgt hij de kans om te bivakkeren in de voormalige kazerne, die gelegen is midden in de natuur. De schilderijen en beelden die dit verblijf oplevert, zijn gebundeld in het boek ‘Het Waddenatelier’, een boek voor liefhebbers van vogels, kunst en de wadden. Over de olieverfschilderijen die daar gemaakt zijn, vertelt Erik nog het volgende: “De eerste opzet van zo’n schilderij gaat heel snel. De klodders verf worden in een snel tempo op het doek aangebracht, maar het uitwerken duurt veel langer. Ik breng verschillende kleuren aan die terugkomen in de vogels en daarnaast ben ik ook altijd op zoek naar de kracht en beweging.

Na zijn verblijf op de Nederlandse wadden gaat Erik op reis naar de Banc d’Arquin, een beschermd natuurgebied aan de kust van Mauritanië. Om er te komen trekt hij met de ‘Desert Shuttle’ 3000 kilometer door de woestijn. Banc d’Arquin bestaande uit zandduinen en kustmoerassen is één van de vogelrijkste gebieden van de wereld. Erik gaat hier op zoek naar de grote stern. In drie dagen tijd maakt hij daar 400 tekeningen en twaalf schilderijen.

De postzegels 'Vogels van het Wad' - bron website Erik van Ommen
De postzegels ‘Vogels van het Wad’ – bron website Erik van Ommen

Ook na de pauze blijft het boeiend en verrassend. De veelzijdigheid van de kunstenaar blijkt uit opnames van het maken van aquarellen, linosneden, etsen, houtsneden en zelfs postzegels. Op het postzegelvel ‘Griend vogels van het wad’ dat in april 2016 uitkwam, staan 10 vogelsoorten die op het eiland Griend in de Waddenzee voorkomen. De geschilderde vogelportretten zijn allemaal gemaakt door Erik van Ommen. Een pikant detail dat de kunstenaar ons vertelde, is dat hij door het maken van dit postzegelvel enorm in de achting van zijn vader is gestegen. Vader van Ommen werkte bij de post en zei eens: “Je telt pas mee als je postzegels hebt gemaakt”.

Voor zijn zestigste verjaardag heeft Erik een speciaal schilderij gemaakt met 23 karaats bladgoud van

De boerenzwaluwen in 'gold' - bron website Erik van Ommen
De boerenzwaluwen in ‘gold’ – bron website Erik van Ommen

zijn lievelingsvogels de zwaluwen. Hij heeft de vogels geschilderd badend in het gouden zonlicht en het schilderij kreeg de titel ‘new gold dream’. Het is bedoeld als een soort oogstreling voor iedere liefhebber van deze markante trekvogel die volgens het bijgeloof ook de brenger is van geluk.

Wat mij betreft heeft vogelkunstenaar Erik van Ommen deze avond meer dan voldaan aan alle hooggespannen verwachtingen. Passend bij een avond van de Vogelwacht hebben we zowel in de natuur als in de kunst vogelsoorten zien langskomen als kluut, stern, jan- van-gent, rifreiger, eidereend, kraanvogel, roerdomp, grutto en zwaluw. Wat we zagen was inspirerend en zinnenstrelend en we kijken zeker uit naar zijn volgende project: ‘Vogels in het licht’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.