0
Foto door Erwin Bruulsema

Geluidsinventarisatie Steenuilen

Zodra zich eind januari een heldere en windstille nacht aandient, begint het te kriebelen bij de steenuilenvrijwilligers. Het is weer tijd voor de jaarlijkse geluidsinventarisatie. Het zijn vaak erg gezellige avonden waarbij je echter compleet verkleumd weer thuis komt en vooral behoefte hebt aan een warme douche, warm drinken (of drinken waar je warm van wordt) en daarna een warm bed. Maar geregeld kom je voldaan thuis en is de kou snel vergeten.

Maar wat doen we dan met dat koude weer op die heldere nachten, en vooral, waarom ga je dan buiten staan te vernikkelen? Bij de geluidsinventarisatie gaan we op pad met – het woord zegt het al – het geluid van de steenuil en wel specifiek de territoriumroep van het mannetje. Van eind januari tot half maart bakenen de mannetjes hun territorium af door te zingen. Deze zang of roep is een prachtig geluid, maar draag niet zo ver. Het beste resultaat wordt daarom verkregen op rustige, windstille, heldere en dus vaak koude avonden/nachten. We spelen onze kunstmatige territoriumroep af en luisteren naar reacties. Want de mannetjes reageren (meestal) met hun territoriumroep op ons geluid, waarmee ze aangeven dat dit hun territorium is. Hij reageert dus omdat hij denkt met een concurrent te maken te hebben. Zodra een mannetje reageert, weten wij genoeg en tekenen de plaats aan op onze verspreidingskaart. Als we zo het hele gebied afwerken hebben we een redelijk compleet beeld van het aantal territoria in het werkgebied van de Vogelwacht Uffelte e.o. Deze verspreidingskaart geven wij aan Arend van Dijk, die ze verwerkt in het landelijk systeem van Sovon.

De geluidsinventarisatie geeft ons een goede indicatie van hoeveel nesten we ongeveer kunnen verwachten later in het broedseizoen. Dat zijn er meestal wat minder dan het aantal vastgestelde territoria, want een enkele uil en gaat niet nestelen en er is kleine kans op een dubbeltelling tijdens de geluidsinventarisatie. Maar af en toe komt ons een steenuil ter ore in een nieuw gebied.

De afgelopen periode is RTV-Drenthe mee geweest met één van onze werkgroepen en heeft opnames gemaakt voor het programma Roeg!. Hieronder kunt u het resultaat bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=RzlKsYKat0M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.