0

Van een eenzame ouder, een ukkie en een zanger (en een beginnend fotograaf)

Al vroeg in het voorjaar hield ik met argusogen de vijf nestkastjes in onze tuin in Lhee in de gaten. Welke vogelsoorten zouden ze dit jaar innemen …
Als eerste waren daar natuurlijk de pimpelmees, de koolmees en de boomklever die nog even gevechten leverden om de mooiste woning.
In twee kastjes settelden koolmeesjes zich, dus bleef er nog één kastje over. Terwijl de meesjes en klevers al druk hun nest aan het bekleden waren, bleef het stil rond dit vogelhuisje.
Maar ineens: Ja! Er ging een vogel in! Maar wat was het … met de verrekijker vanaf de veranda keek ik en herkende de vogel niet. Het kopje had wel iets weg van een zwaluw, maar die gingen toch niet in zo’n kastje?
Vogelboeken erbij, verrekijker … het bleek een bonte vliegenvanger-paar!
Een fotogeniek vogeltje! Ik zat op de veranda met mijn fototoestel tot ik er kramp van in mijn handen kreeg, drukte vaak te laat af zodat je alleen zijn achterste in het vlieggat zag verdwijnen, 

maar uiteindelijk lukte het het diertje mooi in beeld te krijgen:

Twee weken geleden, het stel was druk in de weer met het voeren van de jongen, liep ik op een ochtend langs de veranda met glazen zijwand, toen daar een van de ouders dood lag. Ondanks de vele vogelstickers had het diertje een aanvaring met het glas niet overleefd. Ik werd er triest van en voelde me schuldig. Zou de andere ouder het redden in zijn of haar eentje of denken: bekijken jullie het maar jonkies, dat ga ik niet doen in mijn eentje? Maar de overgebleven ouder bleek er een met verantwoordelijkheidsgevoel: hij/zij vloog nog een week lang in en uit, de snavel keer op keer vol lekkers, en sinds vandaag is het nestje leeg. Ze hebben het gered!
Er hangt nu een groot zeildoek over het glas en dat blijft er hangen tot alle jongen hun vliegkunsten onder controle hebben.

Dit prachtig gebouwde kleine ronde nestje vond ik onder de overkapping bij de houtopslag: van het winterkoninkje.

Tot slot: nog zo’n moment dat ik wilde vastleggen op camera, weer met verkrampte vingers: een zingende zanglijster op het schuurdak, afgelopen week:

Wat zal het straks weer stil zijn in de tuin als alle jongen uitgevlogen zijn. Voor je het weet begint de vogeltrek!

Marianne Miltenburg

Lhee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.