1
Torenvalk, foto John de Roos

Torenvalken blij met onze kasten

Onze eerste werkzaamheden  zijn weer achter de rug. Wij hebben alle kasten schoongemaakt en voorzien van een nieuw laagje houtsnippers. Wij gebruiken deze omdat ze minder snel uit de kast waaien. Het schoonmaken was dit jaar wel wat later dan andere jaren i.v.m. met de vorstperiode. Tijdens het schoonmaken waren al op 8 plekken paartjes Torenvalken rondom en op de kasten aanwezig. Wij hopen daarom op een goed broedseizoen! Mooi was ook de nieuw opgehangen kast in Lhee, waar binnen een dag een valk aanwezig was en zelfs al de kast in vloog. Onze veiligheidsvesten moeten nog getest worden omdat we met de palen nog geen goede mogelijkheid hebben om ons te zekeren. Dit zal tijdens het seizoen gebeuren. Binnenkort worden er nog 2 palen geplaatst. Wordt vervolgd!

Werkgroep Torenvalken

Wim Snoeken

Eén reactie

 1. maria zegt:

  Vraag kan een houtbeton torenvalk nestkast ook in een kersenboom die pas 7 meter hoog is. De nestkast komt dan ietsje hoger als 4 meter te hangen.
  Weegt 13 kg zwaar. De stam is iets meer als 10 cm diameter doorsnee rond die hoogte, want is nog jonge boom van ca 24 jaar.
  Zal de boom dat houden.

  Ik hoop van wel.
  Hebben de nestkast gekocht omdat sinds december minimaal 1 torenvalk aan de wind/regen gunstige luwzijde vd woning (is helaas voorzijde dus direct aan dorpse straat met dus straatverkeer), bovenop dakjes van houtbetonnen (zwaluw)nestkasten, deze plekken als roestplaats gebruikt. Deze (dakjes van) vogelnestkasten hangen 6 en 8 m hoog. Wij hebben dus vaak kalk bevattende ontlasting en braakballen (met vnl muizenresten tot nog toe er in).
  Vanwege de straatzijde is daar een valkennestkast hangen geen optie.

  De torenvalk is ook 2 x op foto gezet, liefst zo min mogelijk om verstoring te vermijden. Is vaker tijdens zowel ochtend- als avond schemering aanwezig, ook ’s nachts al eens de roep gehoord. Ook ’s morgens rond 9.00 uur al eens de vogel zien opvliegen.
  Accepteert kennelijk dat wij onze auto oprit gebruiken.
  1 x ’s morgens 8 (!) braakballen gehad, in 1 nacht dus, erg veel toch voor 1 vogel! Bovendien de héél enkele keer gehoorde (communicatie) roep v.d. vogel, verschillend verenkleed gezien, daarom vermoeden dat er wellicht 2 torenvalken zijn??
  Elke keer als er braakballen liggen, raap ik ze (en pluis ze) om zo de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen.

  Ons huis achterzijde is tuin 900 m2, met bewust aangelegde bloemenweide, daarom huizen hier veel vogels, bijen en insecten (en voor al deze dieren en diertjes veel (houtbetonnen) nestkasten hangen), tuin grenst aan koeienweide en is vlakbij zowel bosrand als bij stromende beek. Wij hebben idd mede vanwege de natuurlijke begroeiing ook veel muizen.

  Nooit gedacht, dat zich ooit nog eens een kleine torenvalk zou melden bij ons, waar wij zeer verheugd mee zijn.

  In achtertuin staat de kersenboom waar we dan wel een enkele hoofdtak zullen gaan moeten inkorten om de vrije vlucht mogelijk te maken.

  Vraag aan jullie als deskundigen: is de kersenboom goed gedacht. Voor aanbrengen nestkast. Is de stamdikte voldoende. Ik hoop dat dit jaar de boom weer iets verder groeit, daarom meer stamdikte gaat krijgen en ook weer iets de hjoogte in gaat.

  Ook willen wij liefst niet lang wachten met ophangen vd nestkast, die wij nu 1 week in huis hebben.

  Goede deskundige raad is welkom
  Locatie is dorpje grensgebied Nederland/Duitsland

  Groet,

  Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.