0
Jonge Kerkuil, foto Okko J. Vo
Jonge Kerkuil, foto Okko J. Vo

Nieuws van de werkgroep Kerkuilen

Écht nieuws

Waren we vorig jaar al verheugd over het grote aantal broedgevallen en kuikentjes, maar dit jaar spant werkelijk de kroon! Het sissen van de kerkuilen begon erg vroeg en begin mei werden we al getrakteerd op de eerste kuikens. Mondjesmaat kwamen daar uit alle regio’s steeds nieuwe meldingen bij.

Het echte nieuws komt uit de regio van Wolter van Tarel (omgeving Lhee, Eemster, Wateren), waar tot nu toe al ruim zestig kuikens zijn geringd! Dat aantal zal nog oplopen, want er waren nog enkele nestkasten met te kleine kuikentjes. Vorig jaar waren we zo gelukkig met een totaal van 154 in alle regio’s, dit jaar zitten we in één regio al bijna op de helft. Nou, is dat nieuws of niet?!

 

Uniek moment

Tijdens het ringen van jonge kerkuilen kroop één van de kuikens angstig weg alsof het in een hoekje werd gedreven (foto), terwijl wij toch hartstikke lief voor ze waren! Plotseling zagen we een heuse verse braakbal bij het kuiken liggen. Uit zo’n klein lijfje al zo’n grote braakbal!, dat blijft op je netvlies staan.

Junior rangers IVN

Begin van ‘t jaar kregen wij het verzoek van IVN of wij de groep junior rangers een keer wilden betrekken bij onze activiteiten, bijvoorbeeld het ringen van uilen en torenvalken. Het zou voor hen een geweldige ervaring zijn en onuitwisbare indruk achterlaten. Daar heeft de werkgroep steen- en kerkuilen positief op gereageerd. Zaterdagochtend 17 juni trokken wij met een grote groep rangers en begeleiders ‘het veld’ in. En wát een geluk, bij alle drie de vogelsoorten kon er geringd worden. Een schouwspel dat soms ademloos werd bekeken. Leergierig als ze waren werden veel vragen gesteld waarop ze duidelijke antwoorden kregen.

Bijzonder onder de indruk en een onvergetelijke ervaring rijker werd een leerzame ochtend afgesloten. Ze hopen op een herhaling en dat is een dankbare waardering voor onze vrijwilligers.

 

 

Namens werkgroep kerkuilen

Engelbert van der Giessen

Coördinator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.