0
Een groep kinderen van de Bosrank uit Havelte mee op controle in Holtinge.

Update nestkastcontrole seizoen 2017

Door John Kloppenborg en Ruud Smeenk

2017 gaat de boeken in als een bijzonder broedseizoen. De start van de eileg van mezen was uitzonderlijk vroeg in maart-begin april. In de loop van april en begin mei vlogen reeds jongen uit, maar tevens werden in heel wat kasten dode jongen aangetroffen. Waarschijnlijk speelde het toen koude weer en mogelijk daardoor voedselgebrek hierin een rol. Dit heeft tot gevolg gehad dat heel wat broedparen opnieuw zijn begonnen. Halverwege juni waren nog tientallen kasten bezet, terwijl normaal gesproken de meeste kasten dan al leeg zijn.

De eerste bonte vliegenvangers werden al in de laatste dagen maart gesignaleerd: zo vroeg is nog niet eerder vertoond! Waarschijnlijk door het koude weer verliep het vervolg trager en begin juni waren er nog geen jonge bonte vliegenvangers uitgevlogen.

 

John Kloppenborg

In een kastje met broedende koolmees troffen we het geraamte van een dode koolmees aan (partner of indringer?).

 

Soms is er sprake van twee woningen onder één kap. Op een kast met 7 koolmeeseieren nestelt een merel met 5 eieren.

 

En in dit geval heeft een winterkoning zijn nest op een boerenzwaluwnest gebouwd, maar dat weerhield de zwaluwen er niet van er een nieuw nest tegenaan te bouwen.

 

Een groep kinderen van de Bosrank uit Havelte mee op controle in Holtinge.
En als je geluk hebt tref je een dergelijk mooi mezen zangkoortje aan waar ze natuurlijk allemaal niet genoeg van krijgen.
Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen zoals spijkers en korfjes worden sommige kasten opgebroken en de inhoud verorberd. Dit lijkt het werk van een marter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.