0

Informatieavond ‘Bijen-Bloemen-Biodiversiteit door IVN-Vogelwacht’

Woensdag 8 februari, informatieavond ‘Bijen-Bloemen-Biodiversiteit door IVN-Vogelwacht’.

‘Zet de berm in bloei’ voor de bij was het thema van een leerzame avond waarop de deelnemers ook nog eens op een creatieve manier de handen uit de mouwen kon steken.

Wachten op de uitleg en de materialen – foto Greet Glotzbach
Bijenhotels maken – foto Greet Glotzbach

 

Het IVN Westerveld bestaat in 2017 vijfentwintig jaar en hoe kan men dit beter vieren dan de in hun voortbestaan bedreigde bijen, hommels en andere bestuivers in het zonnetje te zetten en te verrassen met bloemrijkere bermen en graslanden…. Want wanneer er te weinig bloemen zijn waar bijen hun voedsel kunnen vinden dan ontstaat er een gebrek aan nectar, de brandstof die ze nodig hebben om te vliegen, en stuifmeel, het krachtvoer voor de bijen en hun nakomelingen. Ook voor de mens zijn de bijen van levensbelang, aangezien wij ze nodig hebben voor het bestuiven van de bloemen van vele gewassen. Omdat echter steeds meer bloemrijke akkers en graslanden verdwijnen, kunnen bijen en hommels onderweg niet meer bijtanken en raken zij opgesloten.

Klaverknikkers maken – foto Josée Janssen
Er werd hard gewerkt aan de hotels – foto Greet Glotzbach

Dus reden genoeg voor velen om zich deze avond in de knutsellokalen in te zetten voor een betere leefomgeving voor de bij. Vol enthousiasme ging iedereen aan de slag om bijenhotels en klaverknikkers te maken. Voor de bijenhotels werd met vulmateriaal als bamboe, stukjes vlier en holle stengels een gastvrije omgeving gecreëerd, waar de wilde bijen hun eitjes in kunnen leggen. Om klaverknikkers te maken mengde men klaverzaad met klei en pootaarde, dat vervolgens gerold werd tot klaverknikkers. Wanneer deze op geschikte plekken in de berm worden gestrooid, ontstaat een verbindend lint voor alle bijen.

Met veel plezier wordt er gewerkt aan het bijenhotel – foto Josée Janssen

Het was een genoeglijke en leerzame avond en iedereen ging tevreden met een zakje klaverknikkers en een bijenhotel naar huis.

Voor wie meer wil weten over bijen, bermbeheer en biodiversiteit is er op 9 en 10 juni een symposium. Informatie hierover is te vinden op www.ivn.nl/afdeling/westerveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.