2
De kinderen showen vol trots hun kasten

Werkgroep Nestkastcontrole timmert nestkasten met kinderen

Het idee om nestkasten te timmeren met kinderen van de basisschool bestond al langer, maar coördinator Ruud Smeenk heeft samen met Willem Wobben en Bert Noorman dit idee omgezet in daden: op 18 februari hebben zij met 29 kinderen van groep 7 en 8 van de Oosterveldschool in Uffelte nestkastjes getimmerd.

Deze kasten waren als bouwpakket aangeboden door Landschapsbeheer Drenthe. De kaderleden van de werkgroep Nestkastcontrole Willem en Bert hadden alles goed voorbereid en de kinderen konden na een korte instructie flink aan de slag. Het was een hele klus om de plankjes op de juiste plaats te krijgen. Maar het eindresultaat mocht gezien worden. Ieder jaar gaan de kinderen van groep 7 en 8 mee op nestkastencontrole. In de omgeving van Uffelte hangen ruim 350 kasten verdeeld over 12 routes. Acht daarvan worden bezocht met de schoolkinderen uit Havelte, Uffelte en ook in Diever en Wapse. Het geeft een mooi beeld als kinderen de stappen van onze kleine vogelvrienden als de Koolmees of de Bonte Vliegenvangers kunnen volgen. Na een aantal weken zien ze de eieren uitkomen, de jonge vogels opgroeien en uitvliegen. Dan weet je waarom je de nestkasten hebt opgehangen. Nu ze zelf ook een kast getimmerd hebben kunnen ze die thuis in de tuin ophangen of op het nieuwe natuurvriendelijke schoolplein van de Oosterveldschool in Uffelte. De kinderen waren trots op hun timmerprestatie en met een likje verf dan kunnen de vogels dit voorjaar prima broeden in Uffelte.

SONY DSC
Willem evalueert de technische aspecten.

 

SONY DSC
Meester Gerben Douna blij met wat zijn kinderen hebben gepresteerd.

 

SONY DSC
Het resultaat van een middag hard werken

 

Instructie van Willem over het hoe en waar ophangen van de kasten en welke vogels ze kunnen verwachten

 

2 reacties

  1. Harry Bloemberg zegt:

    Dat dit nog bestaat. De vogelwacht. Als klein jochie (en das inmiddels meer dan 40 jaar geleden) ging ik op zaterdagochtend ook mee op nestkastencontrole. Ik meen met onder andere meester van Femden. .maar dat weet ok niet zeker meer..

  2. Rieks Hoving zegt:

    Jongens, wat doen jullie toch een goed werk. Hoe eerder je de jeugd erbij betrekt, hoe meer ze er later OOK van kunnen genieten. Dit soort praktische “natuurkunde” is van essentieel belang voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.