2
Pestvogel - foto Geert Drogt           Baardmannetje - foto Martin ten Wolde

Havelte epicentrum van vogelend Nederland – Pestvogel en Baardmannetje

Het is nog net geen Wild-West zoals bij de Roodkeelnachtegaal (gesignaleerd in het westen van Nederland); € 5,00 en je mag je even vanuit iemands huiskamer vergapen aan dat (overigens prachtige) beest. Mogelijk keren de ouderwetse tijden van de zich onfatsoenlijk gedragende Dutch Birders weer terug. Begreep namelijk van anderen dat de thans in Havelte verblijvende Pestvogel toch ook weer mensen trekt die de vogel het liefst zouden onderwerpen aan de truc met het zout op zijn staart. Is niet zo raar eigenlijk want op de lezing van Nico de Haan (19 januari) werd door hem deze methode genoemd en kon je aan het eind van de avond een gratis zoutvaatje meenemen van de ook aanwezige firma CameraNU.nl. Qua aantal belangstellenden (soms zo’n 20) moest de Pestvogel het echter toch afleggen tegen HET Baardmannetje, zijnde de helft van het duo Dorrestein/de Haan, bekend van de TV (circa 140 liefhebbers). Later dit jaar volgt er weer een aantal uitzendingen met dit merkwaardige tweetal in de hoofdrol.

Het eerste deel van de avond behandelde Nico de in Nederland meest voorkomende Roofvogels en hun prooi. Nico had een bijzondere manier om de zaal bij de les te houden. Eerst liet hij een prooisoort zien en dan werden wij geacht hem de naam van een roofvogel die er wel pap van zou lusten toe te brullen. De gezelligheid steeg hiermee naar grote hoogte. Maar minstens zo belangrijk, zonder dat de aanwezigen er op uit hoefden, zouden zij aan het eind van de avond met toegevoegde kennis huiswaarts keren.

Na de pauze gingen kregen wij een cursus zangvogelzang voorgeschoteld. Essentieel bij zoiets is een goedwerkende geluidsinstallatie en daar ontbrak het helaas aan. De achterste helft van de zaal kon de zang niet/zeer slecht horen. Na enig gepruts door de hulpdienst hoorden we achterin ook wel iets van de zang, maar Nico’s stem bracht een krakend geluid voort uit de tijd van de eerste grammofoons. Nico, inventief als hij is, liet de apparatuur weer op de oude manier instellen en begon zelf de vogelzang te imiteren. De zaal werd opgeroepen hem na te doen en ja hoor het leek wel een optreden van Willeke Alberti in een bejaardenhuis, iedereen kwinkeleerde er vrolijk op los en kreeg de complimenten van Nico. De avond kon niet meer stuk!

Nico vergastte ons op zijn enthousiaste verhalen waarin veel leuke en/of interessante weetjes verwerkt waren. Ik noteerde mij in ieder geval suf om een redelijk verslag te kunnen schrijven. Het waren er zo veel dat de geheugencapaciteit van mijn PC te klein is om ze allemaal op te voeren; dan maar enkele wetenswaardigheden tot slot.

— De meeste roofvogels pakken hun prooi met vooruitgestoken klauwen en achterover leunende kop (dat zie je trouwens ook bij een grondgevecht ). De Buizerd doet dit echter niet als hij wormen vangt. Hij heeft blijkbaar geleerd dat deze prooisoort hem geen gevaar voor oogschade kan opleveren. Overigens vindt Nico: “ Een roofvogel als de Buizerd moet geen wormen vangen”. Dat vindt Nico blijkbaar beneden de stand van het beest. Wie weet hoe lekker ze zijn?

— In een slecht wespenjaar gaat de Wespendief ook over op vogels en brengt dan ook minder jongen voort.

— Door de hoge hoeveelheden stikstof komen er minder kale plekken in de graslanden voor. Hierdoor zijn er minder Woelmuizen hetgeen een negatieve invloed heeft op het aantal Blauwe Kiekendieven.

— Het mannetje Koolmees heeft meerdere soorten zang. Zingt vanaf plaats A, gaat naar plaats B en laat daar een andere zang horen, gaat naar C, zelfde kunstje enz. Hierdoor kunnen nieuw aankomende mannetjes denken: “Oei, dit gebied zit al vol met concurrenten” en gaat het verderop zoeken.

— Wil je een broedende Gekraagde Roodstaart in je tuin, dan moet er een nestkastje met ovale opening worden opgehangen. De G.R. houdt er namelijk van zich vanuit de kastopening uit te sloven voor mogelijk aanwezige vrouwen. Volgens mij is dit een variatie op raamprostitutie.

— Soms verstopt de Gaai-man eikels in aanwezigheid van z’n vrouw. Lijkt heel lief. Echter, hij komt na een uurtje weer terug om ze op andere plekken opnieuw te begraven.

En zo ging het maar door. De avond werd als leuk, ontspannen en toch leerzaam ervaren. Dit zal zeker beaamd worden door de winnaars (inclusief die van de poedelprijs) van de quiz. Zij gingen met Nico’s vogelcursussen, respectievelijk een kijker beschikbaar gesteld door Meopta naar huis.

 

Gerard J.F. Mulder uit Uffelte is werkzaam als vrijwilliger in het veld voor enkele natuurorganisaties en bovenal een actief lid van onze vereniging (o.a. steenuil-en kerkuilenwerkgroeplid en heideschonen). Geregeld beschrijft hij op zijn eigen bijzondere wijze, zijn genoegens en ongenoegens over van alles wat op zijn natuurpad komt.

2 reacties

 1. Femmie Prikken zegt:

  Gerard,
  ik heb het eerste deel gemist, maar leer nu toch weer wat nieuws via je
  uitgebreide verslag van de avond met Nico. Stond even in de startblokken
  i.v.m. de melding van een baardmannetje in Havelte…..

  gr. Femmie

 2. Hans zegt:

  Inderdaad Femmie…typisch Gerard om je op het verkeerde been te zetten: behangen met kijker, camera en telefoon op weg naar OOK nog een Baardmannetje in Havelte…….blijkt het die baardmans van tv te zijn!!
  (leuke avond gehad met Nico trouwens!)

  Vanmiddag nog even langs Blankenberg/de Kolonieweg gereden en er stonden weer zo’n 10 vogelaars ‘uit den lande’ de pestvogel te bewonderen…je lacht je toch dood?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.