0

Drentse primeur dit winterseizoen: John de Roos ontwaart een Pestvogel

De buurvrouw meende hem een aantal dagen geleden al gezien te hebben: een Pestvogel aan de Kolonieweg in Havelte. Je wilt hem dan natuurlijk óók zien en als het mogelijk is fotograferen als bewijs! Dat lukte John de Roos op zaterdagochtend 9 januari 2016 en voor zover we kunnen nazien op waarnemingen.nl is het de eerste in Drenthe van deze winter. De meldingen die binnenkomen zijn hoofdzakelijk van langs de kust.

Vogelkenner John zag de vogel bovenin een boom zitten en het silhouet deed hem meteen aan een Pestvogel denken. Snel pakte hij zijn camera erbij en  even daarna kon hij hem fotograferen in een bessenstruikje.

Altijd bijzonder om een Pestvogel te zien.

Het is geen super-zeldzaamheid in ons land, want ze worden elke winter wel in kleine aantallen gezien, maar het een zeer aparte vogel.

Deze winter en ook in de afgelopen winters was het aantal waarnemingen gering en dan vooral langs de kust en in Noord-Nederland. De jongste atlaskaarten (2012-2015 gecombineerd) geven een goed beeld (www.vogelatlas.nl/atlas/soorten/soort/10480).

Ze worden bij ons vooral in tuinen en parken gezien, want daar hebben ze de grootste kans op voedsel, de bessen en vruchten van Gelderse Roos, Cotoneaster (zie de foto’s uit Havelte), Berberis, meidoorn, liguster, sneeuwbes, roos enz. Vaak zijn het de vruchten en bessen die ‘onze’ vogels onbenut laten.

Pestvogels broeden in de sparren- en dennenwouden van Zweden, Finland, Rusland en Siberië, waar ze insecten eten. In de nazomer schakelen ze over op bessen, vooral lijsterbessen. In jaren met veel geboren jongen en weinig bessen is er voedselschaarste. Ze zwermen dan gewoonlijk uit over Noord- en Oost-Europa en in kleiner aantal over West-Europa. In extreme jaren duiken ze echter overal en ook massaal op in grote delen van Europa. Dergelijke invasiejaren komen maar een paar keer per eeuw voor, het laatst was in de winter 1965-1966. In de middeleeuwen werden deze massale invasies als voorbode van de naderende pest beschouwd.

Let de komende dagen dus goed op: misschien heb je dan ook de ervaring om deze mooie wintergast te spotten!

 

Pestvogel, foto John de Roos, Kolonieweg, 9-1-16
Pestvogel, foto John de Roos, Kolonieweg 9-1-16

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.