0
Het uitpluizen van uilenballen vormt een van de activiteiten voor de jeugd op het Vogelfestival.
Het uitpluizen van uilenballen vormt een van de activiteiten voor de jeugd op het Vogelfestival.

Vogelfestival bij jubilerende Vogelwacht Uffelte e.o.

De Vogelwacht Uffelte e.o. organiseert op zaterdag 20 mei een feestelijk Vogelfestival. Dat evenement vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur bij de kooi van de Holtinger Schaapskudde aan de Van Helomaweg in Havelte.
De organisatoren van het Vogelfestival richten zich met dit evenement vooral op de jeugd. Zij willen met name jongeren laten kennismaken met allerlei aspecten van de natuur en met alles wat met vogels te maken heeft. Vogelwacht Uffelte heeft ook een werkgroep, Junior Vogelwachters, die speciaal voor kinderen en jongeren activiteiten organiseert.

Poster van het Vogelfestival.Drie jaar geleden zou dit festival zijn eerste editie beleven, maar dat kon tot op heden door coronamaatregelen niet plaatsvinden. Nu heeft de jubilerende Vogelwacht het festival aangegrepen om haar 50-jarig bestaan feestelijk te vieren. Ook andere natuurorganisaties zijn op het Vogelfestival aanwezig, terwijl kinderen zich door een speciaal team kunnen laten schminken. De toegang voor dit evenement is gratis.

De coördinatoren van de Vogelwacht, die op het Vogelfestival de activiteiten van hun werkgroep onder de aandacht zullen brengen.
De coördinatoren van de Vogelwacht, die op het Vogelfestival de activiteiten van hun werkgroep onder de aandacht zullen brengen.

Alle werkgroepen van de Vogelwacht Uffelte e.o. laten deze zaterdag zien hoe zij zich het hele jaar inzetten voor vogels en voor de natuur. Wat valt er op 20 mei zoal voor de jeugd en hun (groot)ouders te beleven? Kinderen kunnen onder meer samen met vrijwilligers van de werkgroepen nestkastjes timmeren, nestkastjes onderzoeken, dennenappels versieren, uilenballen pluizen om te ervaren wat die vogels eten, meespelen aan een weidevogelbingo door het benoemen van weidevogels, kijken of ze via een quiz verschillende vogels aan eieren herkennen enzovoorts.

Wie zich wil laten schmincken – bijvoorbeeld als vogel – kan op 20 mei op het Vogelfestival terecht.
Wie zich wil laten schminken – bijvoorbeeld als vogel – kan op 20 mei op het Vogelfestival terecht.

Daarnaast lukte het de Vogelwacht om Arjan Dwarshuis een lezing te laten verzorgen. De lezing met dia’s begint om 13.00 uur. Tevens maakt hij de prijswinnaars bekend van een speciale foto- en tekenwedstrijd, die de jubilerende Vogelwacht voor kinderen en volwassenen heeft georganiseerd.

Beroemdheid

Arjan Dwarshuis is een nationale beroemdheid in de vogelwereld. Hij is wereldrecordhouder vogelspotten. In 2016 reisde hij door veertig landen en slaagde erin in dat jaar 6.852 vogelsoorten te zien en/of te horen. In de vogelwereld is zo’n onderneming een gevleugeld begrip: een ‘Big Year’. Dwarshuis is een beroepsvogelaar. Hij is vogelgids, documentairefilmer en maker van de succesvolle podcastserie ‘De Vogelspotcast’. Daarnaast schuift hij wekelijks aan bij het Radio 1-programma ‘Humberto’. Over zijn Big Year schreef hij het boek ‘Een Bevlogen Jaar’. Hij is tevens auteur van het boek ‘Zomergasten, doortrekkers en overwinteraars’. Op het festival zijn deze boeken te koop, die hij graag signeert.

De fascinatie van Arjan Dwarshuis voor vogels begon al toen hij als peuter zijn eerste woordjes begon te brabbelen. Hij noemde zijn zwart-witte vogelknuffel pica pica. Jaren later kwam hij erachter dat dit de Latijnse naam voor ekster is. Hij tekende vogels, terwijl zijn klasgenoten auto’s en kastelen tekenden. Toen hij leerde lezen kreeg hij van zijn ouders zijn eerste vogelboekje en met behulp van zijn opa’s verrekijker leerde hij de vogels in zijn achtertuin herkennen.

In zijn lezing zal hij zich speciaal richten op de doelgroep van dit festival, op de jeugd. Dwarshuis zal aan hen vertellen over zijn kinderjaren, over zijn Big Year en over al het moois wat de Nederlandse natuur te bieden heeft. Want je hoeft niet per se verre landen te bezoeken om vogels te kijken. Ook in het park om de hoek en in de eigen achtertuin komen interessante soorten voor.

Ga naar de praktische informatie voor jullie bezoek aan het Vogelfestival op zaterdag 20 mei. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.