0
De heideschoners en andere ‘schouwers’ luisteren aandachtig als een van de boswachters tekst en uitleg over het gebied geeft (foto Albert Henckel).
De heideschoners en andere ‘schouwers’ luisteren aandachtig als een van de boswachters tekst en uitleg over het gebied geeft (foto Albert Henckel).

Heideschoners op pad met heideschouw

Na gedane arbeid is het goed rusten….Dat was woensdagochtend 11 mei van toepassing op de heideschoners van de Vogelwacht tijdens hun Heideschouw. Een gezellige ochtend, versierd met een hapje en een drankje bij Brasserie Oer.
Samen met boswachters en beheerders van de terreineigenaren (Drents Landschapsbeheer, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en mevrouw Pigeaud) werd ook een fietstochtje gemaakt langs de terreinen waarop afgelopen seizoen hard is gewerkt. Onderweg vertelden de boswachters over de betekenis van het werk van de heideschoners voor de heide, over hun beheerplannen voor de komende jaren en werd geluisterd naar wielewalen en leeuweriken enz. Ook kreeg het gezelschap informatie over broedende kraanvogels in dit gebied.

Een wegversperring in de vorm van een omgevallen boom vormt voor fietsende heideschoners geen onoverkomelijk obstakel. Zagen maar en wegslepen (foto Gert Hulsebos).
Een wegversperring in de vorm van een omgevallen boom vormt voor fietsende heideschoners geen onoverkomelijk obstakel. Zagen maar en wegslepen (foto Gert Hulsebos).
De handen moesten ook nog even uit mouwen, want op de Havelterberg versperde een omgevallen boom de doorgang. Uiteraard was er een heideschoner die een zaagje bij zich had. Onder leiding van boswachter Hans Klok werd de blokkade opgeruimd. Er deden 26 mensen mee aan de heideschouw. Leuk was het om ook een delegatie van het bestuur te ontmoeten.
Wat helemaal in goede aarde viel was het cadeau dat boswachter Albert Henckel namens Staatsbosbeheer voor de heideschoeners had meegebracht. Voor het vele werk kregen de Vogelwachtvrijwilligers een telescopische kruk waarop ze na gedane arbeid op de heide even kunnen uitrusten van hun schoonmaakactiviteiten.

Gert Hulsebos, coördinator werkgroep Heideschonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.