0
Even wennen, maar met wat wederzijdse hulp lukt het Okko en Hans.

Cursus Veilig werken op hoogte

Nadat op zaterdag 2 september 4 zekeraars (vrijwilligers van de Vogelwacht Uffelte) door Mark van Roosmalen (Arquée) zijn opgeleid om te assisteren tijdens de cursussen, konden zij die week daarop (zaterdag 9 september) hun hulp inzetten tijdens de praktijkmiddag “Veilig werken op hoogte”. Deze cursus is het gevolg van een steeds strengere wet- en regelgeving m.b.t. veiligheid, wat ook voor verenigingen geldt,  want ook zij vallen onder de ArboWet. Vogelwacht Uffelte heeft, in een eerste aanzet tot het komen van een veilige werksituatie, Mark ingehuurd om de werkgroepen Torenvalken, Kerkuilen, Steenuilen en Zwaluwen deze cursus aan te bieden. Voorafgaand aan het praktijkgedeelte, was er een theorieochtend voor genoemde werkgroepen in de Vlasbarg’n. Na de lunch ging een eerste groep naar de oude schaapskooi in Uffelte, waar een verschillende kasten waren opgehangen, zodat het klimmen in praktijk kon worden gebracht. Een scala aan aspecten m.b.t. het klimmen, maar ook vooral van het werken op hoogte kon ter plaatse in de praktijk gebracht worden. Van het plaatsen van een (deugdelijke) ladder tot het aantrekken van een klimharnas en het gebruik van een positioneringslijn; de cursisten gingen naderhand met heel wat nieuwe informatie en inzichten naar huis. Op 16 september volgen nog 2 praktijk dagdelen voor de overige vrijwilligers.

Het streven is om voor elke werkgroep een Plan van Aanpak te maken, een handvat voor veilig werken in het veld. Hoewel het toepassen van de veiligheidsmiddelen nog wat moet wennen is de verwachting dat het gebruik in de toekomst steeds meer als vanzelfsprekend zal worden ervaren.

Het bestuur wil alle vrijwilligers bedanken voor hun tijd en inzet op deze dag.

Mark begint met de instructie van het aantrekken van het klimharnas.

 

Bestuurslid en “cursusprojectleider” Marinus en de 8 cursisten Wim, Marinus, Steven en Jan Pieter…..
… Okko, Patrick, Erwin , Ronald en Hans. (Marcel mist op deze foto)

 

Twee aan twee wordt gerouleerd met het harnas.

 

Eerst wordt “droog” geoefend in de kapschuur met de positioneringslijn (Steven).

 

Door het bevestigen van deze lijn heb je straks 2 handen vrij om te werken (Marcel).

 

Jan Pieter en Mark.

 

En zo hang je goed Erwin!

 

Daarna gaat de groep naar buiten waar een steenuilen kast hangt.

 

Eén van de eerste stappen: positionering en het stabiel en stevig neerzetten van de ladder.Omdat het hier een cursus betreft, wordt Hans gezekerd. Grote voordelen van het gebruik van een harnas zijn de bevestigingsmogelijkheden met musketonhaken, bijvoorbeeld de tas op de foto, waarin de sjorband zit. Maar kan ook gebruikt worden voor  wat gereedschap of om een uiltje naar beneden te brengen. Ook de positioneringslijn met de mesketonhaken hangt eraan.

 

Boven gaat Hans als eerste zichzelf zekeren met de positioneringslijn. Hierna heeft hij beide handen vrij…..
… om daarna de ladder vast te zetten aan de boom d.m.v. een sjorband.

 

Zo kan veilig worden gewerkt!

 

Na de koffie werd in de kapschuur nog even geoefend met m.b.t. een Kerkuilenkast of zwaluwnest. (Steven)

 

Marcel gaat het klimmen goed af.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.