0

Heideschonen met OBS De Vuursteen

 

Elke winter organiseert Martha Sol van de activiteitencommissie i.s.m. de werkgroep heideschonen, de basisscholen uit Havelte, Darp, Wapserveen en Uffelte en Landschapbeheer Drenthe, twee werkochtenden op de hei voor schoolkinderen. Vrijdag 2 februari was het de beurt aan de kinderen van de hoogste klassen van OBS De Vuursteen uit Wapserveen. Ook de juffen en enkele ouders hebben flink de handen uit de mouwen gestoken. Landschapbeheer Drenthe zorgde voor het gereedschap. Stefan Pronk (LBD) gaf uitleg over het hoe en waarom van het heide opschonen.

De volwassenen hanteerden het gereedschap, waarna de kinderen het afval naar het zeil brachten. Daarna werd het zeil naar de rand van de hei gesleept. Daar stond Machiel Sol klaar met zijn trekker en wagen om de takken af te voeren.

Om 10.00 uur was er pauze voor koffie, chocomelk en koek, waarvoor Jan Koops en Egbert Haveman zorgden.

Er werd gewerkt links en recht van het Voerman(fiets)pad, ter hoogte van de Kleine Startbaan en na de koffie hadden de harde werkers nog maar een klein uurtje nodig om de hei er weer mooi weids uit te laten zien. Het mooie weer, mét zon, heeft er zeker toe bijgedragen dat het een super geslaagde ochtend werd!

Iedereen erg bedankt voor jullie inzet!!

 

NB:

Een mooie waarneming: Een Velduil vloog op uit de hei om zo’n 100 m zuidelijker weer neer te strijken. Sporadisch en dan m.n. in het najaar en de winter zien we deze uil, die ook overdag actief is, wel eens in het Holtingerveld.  De Velduil is in Nederland een zeer schaarse broedvogel.

 

Velduil, foto Geert Drogt
Velduil, foto John de Roos

 

Stefan Pronk geeft uitleg
Het uitdelen van de werkhandschoenen
…vrienden door dik en dun
Aan de slag!

Soms komt er een zaag aan te pas
10.00 uur: Schaft!

 

Met koffie, thee, chocomelk en koek…

…verzorgd door Jan Koops (r) en Henk Haveman (l).
Na de pauze nog een klein stukje…..
… en dan is dit het resultaat!

 

En dan weer naar Wapserveen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.