0

Nieuwe coördinator Werkgroep Kerkuilen

Engelbert van der Giessen heeft de coördinatie van de werkgroep Kerkuilen overgenomen van Martha Sol. Engelbert is nieuw in de Vogelwacht en in de ‘vogelwereld’. In de tekst hieronder stelt hij zichzelf voor en kunnen we lezen hoe hij in Drenthe en bij de Vogelwacht terecht is gekomen. We wensen Engelbert veel succes met de coördinatie en natuurlijk met de Kerkuilen en… Martha, bedankt voor je jarenlange inzet.

Engelbert van der Giessen

Medio 2013 ben ik samen met mijn vrouw Denise, zeven kippen (Brahma’s) en 2 poezen in een oude boswachterswoning in Wateren neergestreken. Na het vrij hectische leven in de Randstad is dit voor ons het paradijs! Een ruim dertig jaar oude droom, oud worden in Drenthe, is hiermee uitgekomen. Rondom ons huis met ruime tuin zijn een vos, das, marter, eekhoorn, veel mollen en af en toe een reetje vaste gasten. En natuurlijk heel veel vogels. We wandelen en fietsen veel of gaan er met de camera op uit, want o.a. fotograferen is een grote hobby van mij.

Op zoek naar rust

Mijn werkzame leven speelde zich af in de drukke wereld van verkeer en vervoer. Dit hielt in dat ik met ongeveer 24 uur per dag en 7 dagen in de week als projectleider bezig was met verkeersregelinstallaties, verkeersmanagement, systemen voor detectie, controles en snelheidsmetingen enz. Door reorganisatie, pensionering van collega’s en doordat alles efficiënter en goedkoper moest, veranderde er veel. Toen zich de gelegenheid voor deed om eerder te stoppen heb ik dat met beide handen aangegrepen.

Groentje

Dankzij Wolter van Tarel kwam ik in contact met de kerkuilenwerkgroep, waarbij al snel duidelijk werd dat de werkgroep dringend op zoek was naar een coördinator. Na oriëntatie heb ik besloten die taak op me te nemen, hoewel ik toen alleen wist dat er kerkuilen bestonden! In het begin was het onwennig omdat je totaal geen beeld hebt wat er allemaal in zo’n werkgroep gebeurt! Maar gaandeweg leer je dat het best.

Nog geen 100

Mijn eerste seizoen zit er nu bijna op. Samen met zes zogenaamde sub-coördinatoren, beheren wij een kleine 150 nestkasten. We zijn trots op onze vrijwilligers die steeds maar weer bij de kasten langs gaan, hun bevindingen noteren, helpen bij het ringen van de kuikens, en de kasten inspecteren en schoonmaken. Ik vond ringen van de kuikentjes het leukst, net kraamvisite. Mijn taken zijn vooral het verzamelen en bundelen van alle veldgegevens, het aansturen van de subs (maar die hebben weinig woorden nodig) en natuurlijk het onderhouden van goede contacten onderling en met de kastenbezitters. Ik hoop deze taak nog lang uit te kunnen voeren en zo bij te dragen aan een goede kerkuilenstand. Volgens mij moet dat lukken, want ik ben over 36 jaar pas 100!

Geschreven door Engelbert van der Giessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.