0

In beeld: Tientallen grauwe klauwieren

Was het eind vorige eeuw welhaast een sensatie om een broedende grauwe klauwier in Uffelte en omgeving aan te treffen, thans is het bijna gewoon geworden. In 2015 zijn net als in de jaren er voor bijna dertig paren opgespoord. Het leeuwendeel zit in het Holtingerveld en in Rheebruggen, maar ook in geschikte biotopen nabij Havelte, Wapserveen, Ansen of Darp duiken ze op. Ze kwamen dit jaar vrij vroeg in mei uit Afrika aan. Het zijn heimelijke vogels, maar zodra er jongen zijn, in juli, zijn ze gemakkelijker te ontdekken. Insectenrijke gebieden met veel bramen, hooiland en heide met wat dichte struiken zijn het meest in trek. Vaak zijn dit gebieden van natuurbeschermingsorganisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.