0
Roeg RTV Drenthe

Wat huist er in onze nestkasten? We gaan op zoek met Roeg!

Jan Dijk van het Natuurprogramma Roeg!  RTV Drenthe wilde graag weten wat er zoal in de wintermaanden gebeurt in de nestkastjes. “Wanneer worden de kastjes schoongemaakt, wat tref je dan aan en wat valt daarover te zien en te vertellen?” Hij nam daarom contact met mij op en zo kwam het dat ik samen met Willem Wobben het natuurprogramma van Jan mocht vullen.
 
Op zaterdag 21 november spraken we af op het terrein van bessenkweker Bernard Breman aan de Schapelsteeg in Uffelte. Na even bijgepraat te hebben onder het genot van een bakje koffie, werd al snel duidelijk dat we wel iets aardigs hadden. Een kast bij een mesthoop namelijk gaf een mooi beeld van wat je kunt aantreffen in een nestkast:  een mezennest in het voorjaar werd hoogstwaarschijnlijk verstoord door een hommel en deed daarna dienst als muizenslaapplaats.
In het nest lagen nog eitjes, die we er hebben uitgehaald, waarna we het nest hebben schoongemaakt. Daarna gingen we het veld in en haalden verschillende kasten los. Op het terrein van Bernard Breman hangen bijna alle kasten op grote afstand in rijen. In het voorjaar, als het blad aan de struiken komt, dan heb je daar prachtige schuilplaatsen. De Groene Specht die we zelfs zagen vliegen, heeft wel alle kastjes bewerkt zodat we volgend jaar plaatjes voor de gaten moeten maken. Verder zullen de kasten voorzien moeten worden van een stukje mastiek (dakbedekking). Het model wat we de laatste tijd gebruiken, blijkt niet altijd waterdicht en dat is jammer. Dus we gaan daar iets aan doen in de timmerploeg en evt. mastiek aanbrengen.
Aan het eind van de opnamen heb ik  verteld over het hoe en waarom van de behandeling van kastjes in de wintermaanden. Ik denk dat Willem en ook Bernard een prima bijdrage hebben geleverd zodat het thema naar mijn mening goed uit de verf is gekomen. Gelukkig hadden we deze route nog niet schoongemaakt en kon het onderwerp voor het voetlicht worden gebracht.
Hoogstwaarschijnlijk zullen de opnamen rond 5 december in het programma Roeg! worden uitgezonden. We wensen Jan veel succes bij het monteren van het geheel.
Alle kasten zijn schoon en kunnen de winter door…..
 
Ruud.
Muizen in de nestkast, foto Simon Bijl
Bosmuisjes in een nestkast, archieffoto Simon Bijl
collage-2015-11-24 (2)
Soms moet je voorzorgsmaatregelen treffen………. Wespennest in een kast. (archieffoto Simon Bijl)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.