0

Grutto onze nationale vogel

In november 2015 is de grutto gekozen als onze nationale vogel. Een fraaiere vertegenwoordiger van onze ooit vogelrijke weilanden is er niet. In het voorjaar zijn de door de lucht jagende ‘wieto-wieto-wieto’ roepende grutto’s een lust voor het oog en het oor.

In Westerveld van 1300 naar 13 paren

In de gemeente Westerveld is de grutto echter bijna voltooid verleden tijd. Ze konden het niet bolwerken tegen de steeds verder intensiverende landbouw. In 2015 zijn her en der in de beekdalen in totaal nog 13 paren volhouders geteld. Dat was wel wat anders bij de eerste telling in 1970 toen er in hetzelfde gebied 1300 paren werden vastgesteld. Zeer spectaculair waren toen tevens de verzamelplaatsen van soms 15000 grutto’s op de natte heidevelden. Er moet radicaal anders worden geboerd om de grutto voor Westerveld te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.