0

Goudhaantjes-invasie

 

Vanaf midden oktober en doorsijpelend in november zijn grote aantallen Goudhaantjes bij ons neergestreken. Op de Waddeneilanden zijn er vele honderden gevangen en geringd. In onze regio zijn ze minder opvallend omdat ze hier ook broeden en jaarrond worden waargenomen. Zodra ze echter in tuinen opduiken is het een teken dat er veel zitten. De grote aantallen komen uit de enorme wouden Noord- en Oost-Europa en zeker na enkele zachte winters kan het daarbij om miljoenen Goudhanen gaan. Ze zoeken hun toevlucht in onze streken en ook zuidelijker, waarbij de 5-6 gram wegende vogeltjes duizend of meer kilometers moeten afleggen. (Met dank aan Arend van Dijk)

 

goudhaantje, foto Femmie Prikken (5-11-15)
Goudhaantje die op 5 november om 18.00 uur in het donker zijn toevlucht had gezocht tegen een gevel in woonwijk Meerkamp, Havelte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.