0

Slangenarend in West-Drenthe

Afgelopen zomer was in het Fochteloërveen geregeld een slangenarend aanwezig. Op sommige dagen zijn er zelfs twee bijeen gezien. Waarschijnlijk maakte deze arenden ook uitstapjes naar het Dwingelderveld en het Holtingerveld.

In augustus kon ik deze mooie opname maken in het Holtingerveld, waar hij enkele weken verbleef (zie ook het eerdere bericht van 26 september 2015).

Fascinerend was het om te zien op welke enorme hoogte deze vogel rondcirkelde (spanwijdte van 170 tot 180 cm) en kennelijk toch een slang kon ontdekken in het lange gras. Als de slang eenmaal ontdekt was, ging de arend steeds lager cirkelen om uiteindelijk te gaan bidden en dan in een snelle duik zijn prooi te pakken. Ik heb dat diverse keren gezien.

Op een dag stond ik langs het fietspad in het Fochteloërveen naar de arend te zoeken. Er vormde zich een groepje toeristen dat graag wilde weten wat er te fotograferen viel. Een slangenarend vonden ze wel interessant en ze bleven een poosje wachten. Terwijl ik mijn statief verstelde, zag ik plots vlak voor mijn voeten twee zonnende adders liggen. Om de adders met rust te laten en ook om geen paniek te veroorzaken, verzocht ik de mensen om voorzichtig enkele stapjes achteruit te doen en rustig richting fiets te lopen. Dat was niet aan dovemans oren gericht, want het groepje rende bij het zien van de adders luid gillend naar de fietsen, waarbij zeker enige records zijn verbroken.

Geschreven door Kees van der Klauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.