0
Mooie zonsopkomst boven de Uffelter Made

Euro Birdwatch: Vogelwacht telde weer mee

Bird Watch 3-10-15 (foto G. Glotzbach)
Madeweg, Rheebruggen (foto G. Glotzbach)

 

Door de Vogelwacht Uffelte e.o. zijn op 3 oktober 2015 als onderdeel van de EuroBirdwatch15 6120 vogels geteld.

Spreeuw talrijk

De Spreeuw was net als landelijk ook op onze telroute met 1670 exemplaren de talrijkste soort. Vooral boerderijen en omliggende graslanden waren favoriet; ze zitten hier als het ware op hun eten. Op de tweede en derde plaats staat Toendrarietgans (1390) en Kolgans (935). Dit zijn minima want geregeld zagen we zeer ver weg groepjes ganzen vliegen, zonder ze op naam te kunnen brengen. Zoals de laatste jaren gebruikelijk arriveren deze ganzen al in de laatste dagen van september uit Noord-Europa en Siberië. Tientallen jaren geleden moest je daarvoor wachten tot de laatste maanden van het jaar en dan vaak tijdens een vorstinval. De volgende drie op de lijst Kievit (540), Vink (327) en Graspieper (244) staan hoog in de lijst omdat we daarvan groepen van vele tientallen hebben waargenomen.

 

Nauwelijks trek

Werden we in 2014 verrast door een stroom zich naar het zuiden haastende trekvogels, dit jaar was daarvan geen sprake. De weersomstandigheden – nagenoeg onbewolkt, oosten wind, enige nevel – kunnen hierin een rol hebben gespeeld, want dan vliegen trekvogels met meewind zeer hoog over of er is weinig trek. Dat het wel degelijk trektijd is blijkt uit de waargenomen grote groepen Spreeuwen en ganzen, maar ook uit de clubjes Witte kwikstaarten, uit grasland opvliegende Watersnippen, ‘overal’ roepende Roodborsten en bijvoorbeeld de vier Sperwers. Dat werd helemaal duidelijk toen we verrast werden door 26 Goudhaantjes in maisakkers, een vogeltje dat gewoonlijk in naaldbos zit, maar tijdens de trek overal op kan duiken.

 

Veel standvogels

Bij Eurobirdwatch gaat het vooral om trekvogels, maar wij fietsen al jarenlang een vaste route en komen dan ook standvogels tegen. Bij de meeste boerderijen telden we bijvoorbeeld groepen Huis- en Ringmussen (82 resp. 21 ex), her den der hoorden of zagen we Zwarte kraaien (111), Koolmezen (27), Geelgorzen (26), Boomkruipers (8), Matkoppen (5) en een enkele Grote Bonte en Groene Specht. Richting Ruinerwold vestigde een roepende Raaf de aandacht op zich.

 

De dagen voorafgaand aan 3 oktober hadden fraai nazomerweer, maar tijdens ons tocht was het soms zonnig, maar bleef het kil. Maar mist hadden we niet en dat was, zoals in de dagen er voor en erna, een behoorlijke spelspreker geweest. De vele vogels en het zonnetje op het terras met appelgebak, maakte veel goed voor de tellers Derk van der Helden, Emmy Holleman, Femmie Prikken, Greet Glotzbach, Harry Talen, Lida Zondag, Martha Sol, Peeke Boelhouwer en Arend van Dijk.

 

Voorlopige landelijke score

In ons land zijn op 155 plaatsen 295.291 vogels geteld, verdeeld over 188 soorten. De landelijke top tien vertoont enige overeenkomst met de onze.

  1. Spreeuw         67.869
  2. Vink                 38.308
  3. Kolgans           35.231
  4. Graspieper     20.038
  5. Kievit               15.349
  6. Grauwe gans 13.364
  7. Kokmeeuw    13.105
  8. Kneu                 9.279
  9. Toendragans   6.937
  10. Sijs                     6.520

Goudhaantjes (762) en Zwarte Mezen (846) gooide hoge ogen. Verder zijn zeldzaamheden gezien zoals Roodkeelpieper, Bladkoning en Roodpootvalk .

 

Voor heel Europa staat de teller nu op 4.303.383 vogels, geteld op 1056 plaatsen door 25.265 deelnemers.

Resultaat Oude Vaart – Uffeltermade 2015

resultaat Bird Watch 3-10-15

Bird Watch 3-10-15 (foto F. Prikken)
Turfvenenweg, Uffelte (foto F. Prikken)
Bird Watch 3-10-15 (foto F. Prikken2)
Turfvenenweg, Uffelte (foto F. Prikken)
Bird Watch 3-10-15 (foto G. Glotzbach3)
Ansen, foto G. Glotzbach

In Ansen wordt even opgestoken voor een kopje koffie. Er zitten dan ook al ruim 5 uurtjes van turen en tellen op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.