3
Draaihals, foto Wies Vink

Draaihals gesignaleerd in Havelte

Draaihals, foto Wies Vink

Op 7 en 8 oktober j.l. is in Havelte een Draaihals gezien in een tuin, waar hij op het terras in de middagzon waarschijnlijk mieren zat te pikken. Het is een trekvogel, want de Draaihals is de enige spechtensoort die in Afrika overwintert. Ze worden op de trek wel eens vaker in tuinen gezien, meestal in april-mei of in september-oktober. De Draaihals is een enkele keer op het Holtingerveld als broedvogel vastgesteld. Hij heet Draaihals omdat hij zijn kop bijna volledig rond kan draaien. (Met dank aan Hanna, die deze waarneming aan ons doorgaf.)

Op bijgaande video van Maria Woortman (YouTube) is te zien hoe de Draaihals de mieren vindt. De foto boven van Wies Vink toont de lange tong waarmee de vogel de mieren weet te pakken.

Hieronder nog twee mooie opnames van Wilfried Solarz.

Draaihals, foto Wilfried Solarz
Draaihals, foto Wilfried Solarz

 

3 reacties

  1. A. Peeters-Hendriks zegt:

    Hallo ik heb vandaag de Draaihals Gezien bij ons in de tuin Vlasakker 16 Vierlingsbeek Noord-Brabant Een mooie vogel

  2. H. W. ter Mors zegt:

    Vanavond heb ik een draaihals in mijn tuin gezien. Hij zat rustig te pikken op een plek waar mieren zitten. Apeldoorn, wijk Zevenhuizen. Ik kon hem goed bekijken! Huguette ter Mors

  3. Michel zegt:

    Vanmorgen zat er op het pad een draaihals rustig mieren te eten. Wat een bijzondere vogel, hoop dat hij/zij terug komt. Klazienaveen, Z-O Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.