0
foto Hans Krol/Patrick Snoeken

Slangenarend boven de Havelter hei

Geregeld trek ik er op uit met Patrick Snoeken om vogels te spotten o.a. in het Holtingerveld. Afgelopen zomer hadden we het geluk 2x een slangenarend tegen te komen boven de hei tussen het Hunehuis en de Schipsloot! Een niet alledaagse verschijning. Patrick droeg zijn telescoop en natuurlijk hadden we onze mobieltjes paraat zodat we hem goed in beeld kregen en ook konden fotograferen en filmen. 2x zagen we hoe deze arend een slang ving en deze oppeuzelde bovenin een vliegden. Echt gaaf om mee te maken!

 

Slangenarend (Hans en Patrick)2

 

Aanvulling door Arend J. van Dijk:

De arend is van 22 juli t/m 5 augustus 2015 op het Holtingerveld aanwezig geweest. Geregeld was hij aan jagen, veel ‘bidden’ in de lucht en enkele keren is hij met een slang als prooi zien vliegen. De arend zat geregeld in toppen van vliegdennen en tegen avond verdween hij richting Kolonieveen, waarschijnlijk naar een vaste slaapboom. Aan het verenkleed is het lastig te bepalen of het om een volwassen of onvolwassen vogel gaat. Aangezien het 3-4 jaren duurt voor een slangenarend volwassen is en gaat broeden, wordt aangenomen dat het vooral onvolwassen vogels zijn die in de zomer in Nederland opduiken. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen vooral in Frankrijk en Spanje.

In de afgelopen tien jaren is de slangenarend jaarlijks in ons land waargenomen. Vorige eeuw was het nog een grote zeldzaamheid. Gebieden waar ze het meest gezien zijn is Drenthe en de Veluwe, waar ze soms maandenlang op heide en hoogvenen verblijven. In Drenthe/Friesland is vooral het Fochteloërveen zeer in trek met soms wel 3 arenden tegelijk. Verder valt het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold geregeld in de prijzen. Op de heide bij Havelte was hij nog niet eerder waargenomen. Het kan zijn dat de arend van Havelte een uitstapje van enkele weken vanuit een van deze gebieden heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.