0

Raaf broedt succesvol in Uffelte

Verslag en foto’s door: Arend van Dijk

De laatste jaren is geregeld een paar raven in Uffelte e.o. waargenomen. Afgelopen februari werd balts gezien, waarbij de raven al roepend wilde duikelingen in de lucht maakten. Op 7 maart wisten Patrick Snoeken en Arend van Dijk het nest te traceren. Een maand later zaten er jongen op het nest en op 15 mei zijn 3 jongen uitgevlogen. Het nest zat hoog in een grove den in de buurt van de Studentenkampweg in het Holtingerveld. Tot ver in juni is het paar met de 3 jongen in de wijde omgeving gezien. Waar komen deze raven vandaan?

Een broedgeval kwam niet geheel onverwacht. In 2012 werd ook al een ravennest gevonden in het Holtingerveld, maar dat nest werd ingepikt door een paar Nijlganzen. Die ganzen bakten er echter niets van. De raven bleven in het gebied en werden ook in 2013 en 2014 geregeld waargenomen, zonder dat er aanwijzingen waren voor broeden.

In de eerste decennia van de 20e eeuw nestelden de laatste raven nog sporadisch in ons land. Nadat omstreeks 1970 enkele paren zijn uitgezet is de raaf bezig aan een revival. In 2000 was het aantal paren al opgelopen tot ongeveer 100; vooral op de Veluwe. Het duurde tot 2003 voor de raaf weer in Drenthe nestelde (Diever). Inmiddels gaat het in Drenthe jaarlijks om ongeveer 10 paren voor het merendeel in ZW-Drenthe, o.a. bij Diever, Vledder, Dwingeloo, Appelscha, Zuidwolde en Gees. De drie Uffelter jongen kunnen zich ook in Drenthe vestigen, maar het kan vijf jaar duren voordat ze zelf gaan nestelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.