2

Kerkuil en boerenzwaluw in één gebouw, dat gaat niet samen

Foto en tekst door: Arend van Dijk

Het is een geregeld gehoord verhaal dat boerenzwaluwen al jaren in een boerderij nestelen. En dan ineens zijn plots de zwaluwen verdwenen. Als reden wordt opgegeven dat zich er ook een kerkuil heeft gevestigd en voor deze predator zijn de zwaluwen als de dood. Maar gaat dit altijd op?

In Uffelte zijn op twee plekken waarnemingen gedaan waar boerenzwaluwen in hetzelfde gebouw nestelen als waar zich ook een solitaire kerkuil ophoudt of er zelfs nestelt. Hier blijken beide soorten wel onder een dak te huizen… of toch niet?

In de kapschuur bij mijn huis in Rheebruggen, Uffelte nestelen al vele jaren 1 of 2 boerenzwaluwen in de meeste jaren succesvol, soms twee keer per seizoen. Ze nestelen in een gedeelte waar ze via een smalle spleet in- en uitvliegen. In dezelfde jaren zat er ook vrijwel altijd een solitaire kerkuil in een kast in het open deel van die schuur en in 2012 brachten ze 4 jongen groot. Deze kerkuilen deerden de zwaluwen kennelijk niet. Nu kun je aanvoeren dat de spleet de kerkuil de toegang tot de zwaluwennestplaat onthield. Ze zitten weliswaar in dezelfde schuur maar gescheiden. Maar het kan ook anders.

Bij de boerenzwaluwtellingen in Uffelte-oost op 13 juni 2015 troffen we in de open kapschuur van de Fam. Knevel drie Boerenzwaluwnesten met jongen aan. Tussen neus en lippen door werd verteld dat ze ook een solitaire kerkuil als bewoner in die schuur hadden. “Misschien kun je ‘m zien, ga maar kijken”. Via een ladder op de vliering geklommen en daar zat in de nok een wat ineengedoken kerkuil ons aan te kijken. Onder de vliering vlogen alarmerende Boerenzwaluwen af- en aan. Hier blijken ze dus samen te wonen in een open schuur. Maar… ruim een week later meldde mevr. Knevel dat alle zwaluwen plotseling en onverwacht weg waren! Zou goed kunnen dat de kerkuil hier verantwoordelijk voor is. We moeten dus niet te snel conclusies trekken.

Wie heeft er andere ervaringen met kerkuilen en boerenzwaluwen in hetzelfde gebouw of juist niet?

2 reacties

  1. Will Hoornstra zegt:

    Heb net met veel plezier de nieuwe nieuwsbrief op mijn I-Pad gelezen.
    Leuk om weer op de hoogte te zijn gebracht. Bijzonder dat de Raaf hier heeft gebroed.
    Wat de nieuwsbrief betreft kan ik alleen maar zeggen dat het heel mooi gemaakt is: overzichtelijk, interessante verhalen met prachtige foto’s. Super!

  2. Lammy Kingma zegt:

    Dit jaar wachten we tevergeefs op de boerenzwaluwen. Altijd rond 10, 11, 12 april is de eerste er. Waarschijnlijk is de kerkuil hier debet aan. Die heeft zich weer in de schuur verschanst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.