5

Kerkuil en boerenzwaluw in één gebouw, dat gaat niet samen

Foto en tekst door: Arend van Dijk

Het is een geregeld gehoord verhaal dat boerenzwaluwen al jaren in een boerderij nestelen. En dan ineens zijn plots de zwaluwen verdwenen. Als reden wordt opgegeven dat zich er ook een kerkuil heeft gevestigd en voor deze predator zijn de zwaluwen als de dood. Maar gaat dit altijd op?

In Uffelte zijn op twee plekken waarnemingen gedaan waar boerenzwaluwen in hetzelfde gebouw nestelen als waar zich ook een solitaire kerkuil ophoudt of er zelfs nestelt. Hier blijken beide soorten wel onder een dak te huizen… of toch niet?

In de kapschuur bij mijn huis in Rheebruggen, Uffelte nestelen al vele jaren 1 of 2 boerenzwaluwen in de meeste jaren succesvol, soms twee keer per seizoen. Ze nestelen in een gedeelte waar ze via een smalle spleet in- en uitvliegen. In dezelfde jaren zat er ook vrijwel altijd een solitaire kerkuil in een kast in het open deel van die schuur en in 2012 brachten ze 4 jongen groot. Deze kerkuilen deerden de zwaluwen kennelijk niet. Nu kun je aanvoeren dat de spleet de kerkuil de toegang tot de zwaluwennestplaat onthield. Ze zitten weliswaar in dezelfde schuur maar gescheiden. Maar het kan ook anders.

Bij de boerenzwaluwtellingen in Uffelte-oost op 13 juni 2015 troffen we in de open kapschuur van de Fam. Knevel drie Boerenzwaluwnesten met jongen aan. Tussen neus en lippen door werd verteld dat ze ook een solitaire kerkuil als bewoner in die schuur hadden. “Misschien kun je ‘m zien, ga maar kijken”. Via een ladder op de vliering geklommen en daar zat in de nok een wat ineengedoken kerkuil ons aan te kijken. Onder de vliering vlogen alarmerende Boerenzwaluwen af- en aan. Hier blijken ze dus samen te wonen in een open schuur. Maar… ruim een week later meldde mevr. Knevel dat alle zwaluwen plotseling en onverwacht weg waren! Zou goed kunnen dat de kerkuil hier verantwoordelijk voor is. We moeten dus niet te snel conclusies trekken.

Wie heeft er andere ervaringen met kerkuilen en boerenzwaluwen in hetzelfde gebouw of juist niet?

5 reacties

 1. Will Hoornstra zegt:

  Heb net met veel plezier de nieuwe nieuwsbrief op mijn I-Pad gelezen.
  Leuk om weer op de hoogte te zijn gebracht. Bijzonder dat de Raaf hier heeft gebroed.
  Wat de nieuwsbrief betreft kan ik alleen maar zeggen dat het heel mooi gemaakt is: overzichtelijk, interessante verhalen met prachtige foto’s. Super!

 2. Lammy Kingma zegt:

  Dit jaar wachten we tevergeefs op de boerenzwaluwen. Altijd rond 10, 11, 12 april is de eerste er. Waarschijnlijk is de kerkuil hier debet aan. Die heeft zich weer in de schuur verschanst.

 3. Margriet Kobesen zegt:

  Altijd nestelen er boerenzwaluwen in onze paardenstal meer dan 30 nestjes. Twee jaar geleden kwam er plots een Vlaamse Gaai de kuikentjes uit de nesten roven. Door het alarm vd ouders is het mij gelukt de Gaai met een harde waterstraal voorgoed te verjagen. Ook broed er in ons gebied al jaren een boomvalk die als een ware acrobaat de vogeltjes uit de lucht plukt. Toch weerhoudt dit ze niet om ieder jaar terug te keren. Vorige week troffen wij een bundel veren aan. Zou het een kat zijn geweest? Zag er niet zo uit. Enige dagen later weer eentje en ook een enorme flats op de grond. Toen ging ons een lichtje branden want er vliegen al jaren kerkuilen rond hier. Dus snel betongaas gehaald en voor het grote luik gezet. De rest vd ramen en deuren ‘s-nachts dicht want de paarden blijven toch buiten. Dat was de oplossing dachten we. Helaas vonden we vanochtend weer een bundeltje veertjes die die slimme kerkuil weet zich door het betongaas heen te wurmen. We gaan ons verder beraden…

 4. Marc Peek zegt:

  Hallo, wij hebben jarenlang een geitenbedrijf gehad in oude kippenschuren. Toen we erin trokken woonde er 1 kerkuil en 1 of twee koppeltjes boerenzwaluwen. Nadat we alle stallen gereed haddne voor geiten was de kerkuil weg. Maar, de zwaluwen vermeerderden zich massaal voort. Nu, zijn de stallen sinds kort leeg van geiten en de kerkuil is terug. Grote flatsen vogelpoep en inderdaad ook veertjes en uileballen in de stal. Ik vermoed toch echt dat die uil ‘s avonds es een (jonge) zwaluw pakt ipv een muis waar ie voor moet zoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.