2

Werkgroep Torenvalken blij met Meppeler lantaarnpalen

 

De torenvalkgroep constateerde de laatste jaren dat er meer en meer kasten met eieren of jongen gepredeerd worden door o.a. steenmarters.

Vooral natuurlijk de kasten die aan bomen hangen zijn te vaak een gemakkelijke prooi gebleken. Enkele bomen zijn op zo’n meter, anderhalf vanaf de grond wel voorzien van een kunststof plaat/folie welke om de boom heen wordt vastgezet zodat de marters geen grip krijgen.

Toch is dit niet altijd afdoende en hebben we gezocht naar een andere en vooral duurzamere oplossing en dus op zoek naar oude gebruikte metalen lantaarnpalen!

Greet (Glotzbach) had contacten bij de gemeente Meppel en al snel mochten we in het najaar van 2014 gratis(!) een 7tal lantaarnpalen ophalen, waarvan we afgelopen winter de koppen hebben afgezaagd en zo mooie rechte palen overhielden.

De eerste paal met kast hebben we dit voorjaar (februari) geplaatst bij Martha en Machiel Sol aan de rand van een stuk weideland kijkend richting Wapserveen. Een prachtige plek en we hebben van Martha reeds vernomen dat zij een paar keer een torenvalk heeft zien vliegen, tijd dus voor de eerste controle!

De 2e paal is geplaatst bij de fam Doorenbos aan de Ruinerwoldseweg Uffelte. De aldaar aanwezige kast was al voor het 2e jaar gepredeerd en dus de oude kast verwijdert van de boom, metalen paal en nieuwe kast geplaatst en laten we hopen dat het paartje torenvalk de moed nog niet verloren heeft en de nieuwe bewoning gaat betrekken.

De Wallingeres tussen Darp en Havelte is volgens ons nog een stukje onontgonnen ’torenvalk’ gebied en dus ook daar de mogelijkheden bekeken. Inmiddels hangt er een prachtige kast aan een dikke eik in het land van Ties Brand…..tja niet iedereen is gecharmeerd van een stuk metaal middenin een natuurlijke omgeving. Ook hier hebben we inmiddels 3 maal een torenvalk zien vliegen en dus zijn we optimistisch gestemd!

Najaar 2015 gaan we bekijken of meer nieuwe palen moeten/willen plaatsen.

Medio mei gaan we voor de eerste maal een serieuze controleronde doen langs alle kasten incl. de nieuwe palen in ons gebied en laten we jullie weten wat de resultaten zijn!

Op de foto bij deze tekst zien we Wim Snoeken hard aan het werk -op grote hoogte- in de eik op de Wallingeres te Havelte (moeilijk waar te nemen door zijn ‘camouflagejas’….maar hij is het).

Namens de werkgroep Torenvalken

Hans Krol

 

Wim Snoeken inspecteert een torenvalkenkast

2 reacties

 1. schadenberg zegt:

  wij van vliegvlug meppel hebben dit jaar ook een aantal lantaarnpalen gekregen van gemeente meppel en deze zijn allemaal bezet dus dit is een goed middel tegen predatie van met name de marter

  • Hans Krol zegt:

   Dat klinkt heel goed!
   We hebben vooralsnog niet het idee dat dat ook het geval is bij onze nieuw geplaatste kasten maar we houden hoop voor volgend jaar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.