0
Op pad met de gids --- foto Martha Sol

Excursie naar De Hoge Veluwe

Mei 2015, Excursie Hoge Veluwe

 

Op 22 mei werden wij als ‘groep Vogelwacht Uffelte e.o.’ verwacht bij het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bert Noorman had voor ons geregeld dat we deze dag konden genieten van de gastvrijheid van Seger Baron van Voorst tot Voorst. Niet dat we de baron zelf ontmoet hebben, maar er was voor ons wel een vrije toegang en er stond ons een gids ter beschikking.

Om 8.15 uur vertrokken we met vijf auto’s vanaf carpoolplaats Steenwijk Zuid. We zouden op elkaar wachten bij ingang Hoenderloo en op een enkele dwalende chauffeur na ging alles volgens plan.

Vervolgens koffie op het terras van restaurant ‘De Koperen Kop’ en onder begeleiding van gids, Willem van Wassenberg stegen we ‘te paard’ om de woorden van Bert te gebruiken. Het was dus de bedoeling dat een ‘wit stalen ros’ ons door de imposante natuur van de Hoge Veluwe ging leiden.

De weergoden waren ons erg goed gezind en al snel werden jassen en truien als bepakking meegevoerd. De eerste stop was bij de Landschapstuin, een idyllische plek waar we dodaars konden verwachten. En ja, hoor een moeder en haar twee jongen spetterden naar hartenlust in het water. Opvallend waren hier ook de bijzondere, tentoongestelde natuurfoto’s overal in het landschap. Een soort eerbetoon aan het echtpaar Kröller-Müller dat de verwevenheid van kunst en cultuur als belangrijkste oogmerk had bij het stichten van hun landgoed. Zo staan ook overal in het park schilderijlijsten waarin stukjes landschap uitgekaderd zijn.

De tocht gaat voort en de gids brengt ons bij de Deelense was. Niet’ plas’, maar ‘was’ en genoemd naar het feit dat hier vroeger de boeren met hun schapen kwamen om ze schoon te maken. Libellen zweven boven het water en grote, groene kikkers kwaken en blazen alsof het een lust is. Het is hier heerlijk toeven; de eerste broodjes komen uit de tas en we vertellen Willem dat we niet te snel weer huiswaarts hoeven en alle tijd hebben om van al het moois te genieten. Hij is overigens onder de indruk van de vogelkennis van velen van ons.

Verder fietsend, wisselen landschappen elkaar af. Loof- naald- en gemengde bossen, natte en droge heidevelden, grasvlakten en stuiflandschappen trekken aan ons oog voorbij. Op verschillende plaatsen is de grond omgewroet door wilde zwijnen. Krijgen we ze te zien? Helaas niet, maar wel zien en horen we vogelsoorten als appelvink, draaihals, fitis, boompieper, roodborsttapuit, veldleeuwerik, goudhaantje, bonte vliegenvanger, etc. En dan is er soms ineens een tafereel dat van nature niet in het landschap hoort, maar wel zeker ook onze aandacht trekt; een bruidje paradeert op hoge hakken met opgetrokken sleep door het stuifzand en de fotograaf ploetert er met zijn statief en camera achteraan. En als we goed kijken, loopt daar waarschijnlijk ook de bruidegom…!

Willem wijst nog op een gedeelte van het park waar vorig jaar een brand heeft gewoed. Het is bijzonder om te zien hoe de natuur zich in een jaar heeft hersteld.

En zo strijken we na een boeiende morgen weer neer op het terras van de ‘Koperen Kop’ om van onze lunch te genieten. We bedanken Willem voor zijn deskundige begeleiding en Bert voor het organiseren van deze prachtige dag. Wie wil kan nog aan bezoek brengen aan het Museonder, het museum waar je kunt zien wat er onder het aardoppervlak leeft en vroeger geleefd heeft. Op de terugweg gaan wij nog langs bij het kantoor van de baron en brengen hem het jubileumboek van de Vogelwacht als blijk van dank voor zijn gastvrijheid.

Het was zeer de moeite waard.

 

Josée Janssen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.