2

Eerste ei-controles Steenuilen

Territoria Steenuilen

Inmiddels zijn de territoria-inventarisaties in het gebied van de Vogelwacht Uffelte e.o. achter de rug. De teller staat op maar liefst op 70 vastgestelde territoria! Door veel vrijwilligers die hun oren en ogen open houden is dit aantal tot stand gekomen. Op plaatsen waar ze niet riepen zijn ze soms wel gezien, dus weer een territorium bijschrijven…. Wel is er een duidelijk verschil tussen Dwingeloo e.o. en Ruinen e.o. Het gebied rond Dwingeloo blijken elk jaar nog territoria bij te komen, mede dankzij de uitbreiding van dit gebied en het bijhangen van nestkasten. In het gebied rond Ruinen lijkt het af te nemen of te stagneren. Dit vinden we erg jammer en we kijken dan ook naar mogelijkheden om het tij te keren rond Ruinen en hier weer een toename te creëren.
Het aantal territoria biedt perspectief voor dit broedseizoen. Nou is het wel elk jaar zo dat het aantal territoria hoger is dan het aantal vastgestelde broedgevallen. Dus tijdens de controles moet blijken in hoeverre deze uilen ook (in de nestkasten) gaan broeden.

 

 

Steenuilenkast met eieren

Eerste ei-controles steenuilen

Op 25 april 2015 hebben we 17 nestkasten gecontroleerd bij Dwingeloo en Lhee. Bij 9 van deze nestkasten hadden we een territorium. Vooraf had ik van 1 kast al het idee dat er geen uilen meer aanwezig waren. Bij de andere 8 stuks had ik de hoop op een nest. Dat zou dan betekenen dat er 4 nieuwe nesten zouden zijn.

De werkelijkheid was toch anders: we kwamen in totaal op 6 nesten. 1x 3 eieren (compleet???), 3x 4 eieren, 2x 5 eieren. Hierbij dus 2 nieuwe locaties t.o.v. voorgaande jaren.

Op 2 plekken waar ik ze wel verwachtte waren ze dus niet aanwezig. Misschien was ik n.a.v. de territoriuminventarisatie iets te positief gestemd. Het ene adres bij Lhee heb ik de uil bijna dagelijks voor de nestkast zien zitten, maar de laatste 2 weken niet. Hier zat nu een spreeuw. Wel zijn er op dat erf vele verschillende schuurtjes aanwezig waar ze allemaal in zouden kunnen. Dus wie weet hebben ze een alternatieve broedplaats bezet. Bij de andere plek hebben twee kraaien bedacht dat ze wel in de boom, boven de nestkast, een nest konden maken… Met het gevolg dat de uilen hier niet in de nestkast zaten. Vermoedelijk zoeken ze een ander plekje in het territorium om te broeden (of hebben ze al gevonden), maar waar?

Bijzonder was dat we bij maar liefst 3 nestkasten ongeringde uilen aantroffen. De eerste was een vrouwtje, bij dit adres was vorig jaar het vrouwtje gegrepen door een havik. Dus gelukkig een nieuw vrouwtje. Op een ander adres 2 uilen in de kast (man en vrouw) met 4 eieren, maar allebeide ongeringd. Beide heb ik geringd en dus een paartje met een opvolgend nummer, dat maken we niet zo heel vaak mee. Daarna nog een nestkast met een ongeringd vrouwtje. Waar komen die ongeringde uilen toch vandaan: van buiten ons gebied? Of misschien wel gewoon van binnen ons gebied, want nog steeds krijgen we meldingen van voor ons onbekende uilen. Er zitten er dus vaak wel meer dan wij door hebben. Zelf gok ik (Erwin) dat er nog zo’n 10% tot 20% meer steenuilen in ons gebied zitten, dan wij controleren.

In een kast kwamen we een grote bol (zie foto) van voornamelijk mos tegen. Een winterkoningnest, maar dan veel groter. Ook geen mezennest, want die is niet overdekt. Jammer genoeg geen bewoners thuis, dus het blijft gissen wat het geweest is. Gelukkig hebben we de foto’s nog…. Het lijkt wel erg op een eekhoornnest. En daar zijn het natuurlijk ook mooie nestkasten voor. Dus het lijkt erop dat we een nieuwe werkgroep in het leven kunnen roepen (haha), de eekhoornwerkgroep. Of toch maar niet, hoe lief ze ook lijken, ze lusten ook graag een vogeleitje….

Steenuilenkast met vermoedelijk eekhoornnest (2)
Close-up van het holletje in een steenuilenkast van vermoedelijk een eekhoorn.

 

Steenuilenkast met vermoedelijk eekhoornnest
Steenuilenkast geheel gevuld met mos. Vermoedelijk het werk van een eekhoorn.

2 reacties

 1. Huberdien Sassen zegt:

  Hebben jullie al enig idee wanneer jullie in Ansen gaan controleren ? Wij hadden tot eind maart een paartje in de nestkast , maar vanaf begin april lijkt de nestkast weer verlaten. We hebben een vermoeden dat ze in een natuurlijke nestholte zitten omdat 1 van de uiltjes daar in de winter ook heeft gezeten.

  met vriendelijke groet,
  Huberdien Sassen

 2. R. Escherich zegt:

  Vannacht om ongeveer 03.00 d.d. 25-10-2015 sinds jaren weer meerdere malen de steenuil mogen horen, prachtig is hij/zij weer terug in onze omgeving?
  Wij wonen op Blanken in Ruinen, vlakbij de steenuil kasten van de Fam. Bergeik en Emmink.
  Wij houden jullie op de hoogte.
  Met groet.
  Rob en Anke Escherich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.